Linkovi

SAD i Poljska nastavljaju pregovore oko raketnog štita


Dužnosnici američke administracije priznaju da bi voljeli da su dogovorene pojedinosti sporazuma s Poljskom te da državna tajnica može potpisati isti tijekom četverodnevnog puta po Europi. No premda su izgledi za to sada ravni nuli oni kažu da će se pregovori s Varšavom nastaviti. Sjedinjene Države žele uspostaviti bazu s deset raketa presretača u Poljskoj, a prateći radarski sustav u Češkoj, kako bi bili spremni od očekivane prijetnje raketama dalekog dometa iz Irana.

Načelni sporazum s Češkom postignut je prije nekoliko tjedana, a državna tajnice Rice potpisat će ga na zajedničkoj svečanosti sutra u Pragu, prvoj postaji njenog puta tijekom kojeg će posjetiti još Bugarsku i Gruziju. Rice i njen poljski kolega sastali su se iza zatvorenih vrata jučer ujutro u posljednjem pokušaju postizanja sporazuma prije puta američke državne tajnice u Europu. Poljski šef diplomacije, Sikorski, kasnije je novinarima izjavio da su razmjenjene neke konstruktivne ideje. Dodao je da nije došao u Washington kako bi "spasio" pregovore budući da oni traju i da će se nastaviti. Glasnogovornik Državnog tajništva Sean McCormack izjavio je da će se poljski ministar također sastati s glavnim američkim pregovaračem za nuklearno oružje, Johnom Roodom, te da put ka sporazumu ostaje otvoren.

"Nastavljamo s pregovorima. Nismo ih zaključili na vrijeme za put državne tajnice. No to ne znači da nećemo nastaviti raditi na tome. To je jako važno pitanje za Poljsku, za Sjedinjene Države i NATO savez. NATO je podržao napore za uspostavu raketne obrane i mi ćemo nastaviti raditi u tom smjeru."

Pregovori su teški jer Poljska insistira da Washington modernizira sustav poljske zračne obrane kao cijenu za poljsko prihvaćanje raketa presretača na njenom teritoriju. Američki dužnosnici su objavili prošlog tjedna da je postignut načelni sporazum no poljski premijer Donald Tusk kasnije je rekao da je američka ponuda bila nedovoljna. Sustav raketne obrane politički je nepopularno pitanje u Poljskoj i Češkoj.

Istodobno, Rusija se snažno protivi uspostavi takvog sustava u Europi tvrdeći da će time – unatoč suprotnim američkim tvrdnjama – doći do potkopavanja ruskih kapaciteta za odvraćanje. Većina demokrata u Kongresu također je kritična prema ovom pitanju te optužuje Bushovu administraciju da pokušava požuriti s razmještanjem nedokazane tehnologije. Jedan nedavni zakon povezuje sredstva za financiranje tog programa s verifikacijom Pentagona da su rakete presretači prošli rigorozne testove.

XS
SM
MD
LG