Linkovi

Web stranica tjedna: World Community Grid


Web stranice WorldCommunityGrid koriste nerabljenu računarsku snagu milijuna kompjutera sa svih strana svijeta kako bi se riješili razni znanstveni problemi, a za dobrobit nekih od najsiromašnijih zemalja. Riječ je o tehnologiji nazvanoj mrežno računalstvo. Osnovna zamisao je razlaganje velikih znanstvenih problema u što manje djeliće koje onda proračunavaju pojedinačni kompjuteri priključeni na Internet.

U praksi, korisnik, koji je voljan pružiti nekorištenu snagu svog kompjutera u takve svrhe, downloada program koji putem internetske veze preuzima male pakete podataka od središnjeg kompjutera. Korisnikov kompjuter obrađuje podatke u svoje – nazovimo to tako - slobodno vrijeme, te vraća rezultate središnjem kompjuteru, gdje se oni udruže s rezultatima proračuna drugih kompjutera u mreži.

Takvih je projekata na Internetu više, ali Stan Litow kaže da se WorldCommunityGrid.org razlikuje od njih. " Računalska snaga kompjutera uključenih u World Community Grid koristi se isključivo u humanitarne svrhe – istraživanja raka, DNK riže, groznice dengue i slično … sve su to projekti u korist javnosti. To je jedna stvar. Druga je da je ova web stranica trajni resurs koji služi humanitarnim potrebama čitavo vrijeme, svaki dan u godini".

Litow je dopredsjednik korporacije IBM, koja financira program World Community Grid. Program djeluje oko dvije godine, a od zainteresiranih vlasnika osobnih računala traži samo par minuta vremena da se pribilježe u mrežu i da izaberu u kojem će projektu sudjelovati njihov kompjuter. "Odlučite se u kojem istraživanju želite da vaš kompjuter sudjeluje svojim proračunskim kapacitetom, a, potom, na web stranici World Community Grid možete svakodnevno pratiti koliko je vaš kompjuter učinio pojedinačnih proračuna i kako napreduje čitavo istraživanje".

Mali program koji se instalira na kompjuter uključen u ovakvo mrežno proračunavanje radi na većini popularnih osobnih računala, bez obzira je li im operativni sustav Windomw, Mac ili Linux. Prohtjevi na sam kompjuter su mali, nije bitno posjeduje li velik tvrdi disk ili brzu internetsku vezu. Isto tako, rad tog programa ne odražava se na druge kompjuterske aktivnosti; drugim riječima, korisnik tog kompjutera ni ne osjeti da se u vrijeme kada on sam ne koristi kompjuter obavljaju neki proračuni.

Litow kaže da u programu sudjeluju vlasnici osobnih računala iz više od 200 zemalja i drugih teritorija. " I sama istraživanja obuhvaćena ovim programom vrše se na raznim stranama svijeta. Recimo, projekt istraživanja mišićne distrofije potječe iz Francuske, klimatsko kompjutersko modeliranje iz Afrike, istraživanje raka iz Brazila, a istraživanje DNK riže – s ciljem odgovora na krizu hrane u svijetu – odvija se ovdje, u Sjedinjenim Državama".

S više od milijun kompjutera koji sudjeluju u proračunima, World Community Grid je jednak superkompjuteru. Znanstvenici koji rade na projektima u humanitarne svrhe mogu prijaviti svoje projekte, a savjetodavni odbor ih razmotri i odobri im besplatno korištenje takvog superkompjutera kakav im inače ne bi bio dostupan. Jedini preduvjet je, kako kaže Stan Litow, da svoje rezultate trebaju podijeliti s drugim znanstvenicima. Web stranica WorldCommunityGrid.org pruža ljudima priliku da čine dobro djelo donirajući slobodno vrijeme svog kompjutera – ono koje sami ionako ne koriste.

XS
SM
MD
LG