Linkovi

Jandroković: 'Hrvatsko-američki odnosi nikad bolji'


U Washingtonu, u Državnom tajništvu, susreli su se čelnica američke diplomacije Condoleezza Rice i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. Razgovarali su o cijelom nizu bilateralnih pitanja, a prema glasnogovorniku Državnog tajništva bilo je riječi i o situaciji u regiji, primjerice o Kosovu. Raspravljena su i šira pitanje europske sigurnosti te članstvo Hrvatske u NATO savezu. Čelnik hrvatske diplomacije nakon sastanka s gospođom Rice je izjavio:

"Bio je to iznimno koristan i ugodan sastanak. Razgovarali smo o više tema, naglasili smo da smo i jedna i druga strana iznimno zadovoljni bilateralnim odnosima - oni su svakako najbolji od osnutka moderne hrvatske države i zaslužuju najvišu ocjenu. Razgovarali smo o tome da Hrvatska bude uključena u program ukidanja viza. Razgovarali smo i o unapređenju gospodarske suradnje. Razgovarali smo i o situaciji u regiji gdje i Hrvatska i Sjedinjene Države mogu odigrati konstruktivnu ulogu, mogu pomoći stabilizaciji i miru na području jugoistočne Europe. Razgovarali smo isto tako o zajedničkom angažmanu u Afganistanu, o partnerskim odnosima koje imamo u Vijeću sigurnosti UN-a. Mislim da je ovaj sastanak još jedan u nizu sastanaka koji potvrđuju odličnu razinu bilateralnih odnosa koji postoje između Sjedinjenih Država i Hrvatske."

Jedna od vodećih tema bila je ratifikacija Protokola o pristupanju Hrvatske u Nato savez - kazao je novinarima Gordan Jandoković: "Hrvatska se nada da će ratifikacija našeg protokola o pristupanju NATO-u doći što je prije moguće u Senat i nadamo se da će Sjedinjene Države biti zemlja koja će među prvima ratificirati taj sporazum."

Može li se dogoditi da neka zemlja-članica NATO saveza pokuša omesti ulazak Hrvatske u Sjeverno-atlanski savez?

Gordan Jandroković: Nema nikakvih naznaka da bi bilo koja država pravila probleme. Mi očekujemo da će taj proces teći glatko i brzo, kako bismo postali punopravna članica NATO-a sljedeće godine, kada će summit, koji obilježava 60. obljetnicu osnivanja NATO-a, biti održan u Francuskoj i Njemačkoj, odnosno u Strasbourgu i Kehlu.

U State Departmentu se razgovaralo i o mogućnosti ukidanja viza za hrvatske građane koji dolaze u Sjedinjene Države.

Gordan Jandroković: Hrvatska strana priprema sve što je potrebno, kako bismo počeli s pregovorima o ukidanju viza. Postoje neki tehnički zahtjevi koje moramo ispuniti, a to su biometrijske putovnice, i na tome intenzivno radimo. Text: Na susretu Jandroković-Rice bilo je riječi i o regiji jugoistoka, osobito o situaciji u Bosni i Hercegovini:Razgovarali smo o situaciji u Bosni i Hercegovini, razgovarali smo i o mogućim ustavnim promjenama u toj zemlji. Iznio sam poznati hrvatski stav – da Hrvatska podržava teritorijalni integritet i cjelovitost Bosne i Hercegovine, da podržavamo novo ustavno rješenje, ali to ustavno rješenje mora voditi računa o jednakosti sva tri konstitutivna naroda, medju kojima su naravno i Hrvati. To sam naglasio državnoj tajnici.

Šef hrvatske diplomacije ima još susrete sa zamjenikom američkog ministra obrane Gordonom Englandom, senatorom Richardom Lugarom te savjetnikom predsjednika Busha za Nacionalnu sigurnost Stephenom Hadleyem.

XS
SM
MD
LG