Linkovi

Francuska najavila ambiciozni dnevni red za Europsku uniju


Francuska je danas preuzela predsjedništvo Europske unije. Pariz se nada da će u sljedećih šest mjeseci postići napredak na integraciji Unije, na područjima kao što su imigracija, obrana, zaštita okoliša i poljoprivreda. No, kako iz Pariza javlja Lisa Bryant, francusko će predsjedanje otežati činjenica da je Lisabonski sporazum odbijen u Irskoj.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy objavio je ambiciozan plan za sljedećih šest mjeseci. Pariz želi da Europska Unija definira jedinstveniju i oštriju imigracionu politiku, najviše postrožavanjem graničnog prijelaza. Francuska želi i snažniju obranu Unije, što je u skladu s željom Pariza da se vrati u vojno krilo NATO saveza. Predsjednik Sarkozy također želi da se zaključi sporazum o mjerama protiv klimatskih promjena te da se otvori raspra o zajedničkoj politici u poljoprivredi.

U intervjuu za jednu francusku televizijsku mrežu, Sarkozy je rekao da je važno da Unija zaštiti svoje građane. On se založio za smanjenje poreza na benzin, a prognozirao je da će postizanje sporazuma o klimatskim promjenama biti najteži izazov sljedećih šest mjeseci.

Francusko predsjedanje Unijom dolazi neposredno nakon što su Irci na referendumu odbacili Lisabonski sporazum, koji je predviđao reorganizaciju Europske unije kako bi ona postala efikasnija i jača. Još se ne zna kakva je sudbina ovog ustavnopravnog dokumenta, te kakvu će poziciju preuzeti Francuska – kaže Thomas Klau iz Europskog vijeća za međunarodne odnose. "Prerano je za nagađanja hoće li do kraja prosinca Sarkozy za to pronaći neko rješenje. To djelomično ovisi i o njegovim naporima, njegovom talentu i diplomatskoj vještini. Naravno, to ovisi i o razvoju događaja na političkoj sceni Europe…"

Clara O'Donnell iz londonskog Centra za europske reforme je optimistična: "Francuska mnogo može učiniti. Postavila si je ambiciozan dnevni red. Možda neće moći sve iz njega obaviti. Iako će odbijanje Lisabonskog sporazuma biti u pozadini mnogih europskih debata, taj događaj neće njima dominirati."

Clara O'Donnell smatra da Unija treba više voditi računa o željama i potrebama građana. Treba ponuditi rješenja za njihove probleme – kaže ova britanska analitičarka. Ona se nada napretku u borbi protiv klimatskih promjena.

Što se tiče napretka na drugim područjima, on nije toliko siguran – smatra Clara O'Donnell. Francuske ankete pokazuju da su Sarkozyjevi sugrađani prilično skeptični kada je u pitanju predsjednikova sposobnost da 'oživi' Europsku uniju. U to vjeruje tek trećina Francuza.

XS
SM
MD
LG