Linkovi

Mobiteli i tekst poruke pomažu u liberalizaciji tradicionalnih društava


Proizvodi visoke tehnologije kao što su mobiteli donose temeljite promjene zemljama u razvoju, ne samo ekonomski progres. Tekst poruke, Internet i druge inovacije imaju široki spektar društvenih reperkusija – od otkrivanja kršenja ljudskih prava do demistificiranja tradicionalnih tabua koji utječu na mladenačko udvaranje te na druge odnose među ljudima. Više o tome u posljednjem nastavku našeg serijala o tome kako tehnologija mijenja društvo i politiku u zemljama u razvoju.


Mladi u Indiji – kao i svugdje u svijetu – prihvatili su mobitele i koriste ih za sve moguće svrhe, od poziva kući do kontakta s osobama suprotnog spola.

Indijska sociologinja Radhika Chopra kaže da mobiteli i druga tehnološka dostignuća utječu na to kako se mladi udvaraju i stupaju u veze, uglavnom zato jer roditelji imaju manje kontrole: "Ponašanje tinejdžera i mladih na javnim mjestima bilo je prije puno vidljivije i više regulirano. Niste mogli iskazivati nedopuštenu ljubav, da tako kažemo, na javnim mjestima. I još uvijek ne možete. Međutim, Interent i mobiteli stvorili su jednu vrstu društvene podskupine mladih iste dobi, istih interesa bez obzira na klase i kaste. I mislim da im je to omogućilo da budu neovisniji u svom razmišljanju o, primjerice, braku u koji žele stupiti.

Ne odobravaju svi mladi Indijci ove nove slobode. Isha - mlada mondena djevojka iz New Delhija – odbija mogućnost stupanja u prvi kontakt s mladićem putem tekst poruka. "Dogodilo mi se jednom ili dva puta da su mi nepoznati ljudi poslali tekst poruke i ja sam im uzvratila da me ostave na miru i ne uznemiruju" - kaže ona.

Komuniciranje putem Interneta i mobitela ima slični učinak i na druga tradicionalna društva kao što je Iran. Pomažu u uklanjanju vjerskih i drugih ograničenja – kaže Arthur Molella čelnik Centra Lemelson za tehnologiju i inovacije ovdje u Washingtonu: "Ako imate društvo koje je vrlo restriktivno glede odnosa muškaraca i žena, muškarci i žene još uvijek se moraju na neki način naći zajedno, a ove tehnologije omogućavaju im da organiziraju susrete, što nisu mogli u prošlosti. Tako da mislim da mobiteli i tekst poruke imaju određeni subverzivni efekt."

Među tim efektima je i otkrivanje represije u zatvorenim društvima. Slike prosvjeda u Tibetu snimljene su početkom godine digitalnim foto-aparatima i prikazane cijelom svijetu. Međunarodna osuda kineske vlade prijeti da poremeti Olimpijske igre čiji je Kina domaćin. U samoj Kini Internet je poslužio za organiziranje oporbe izgradnji kemijskih postrojenja i drugim projektima koje se promatraju kao štetni za zdravlje i okoliš.

List New York Times nedavno je izvijestio da su početkom mjeseca stanovnici pokrajinskog glavnog grada Chendgua izišli na ulice u mirnom prosvjedu protiv izgradnje nekoliko milijardi dolara vrijednog petro-kemijskog postrojenja. U članku se kaže da su se prosvjednici organizirali putem web sajtova, blogova i tekst poruka.

Protuvladini prosvjedi u Venezueli također su bili priređeni kroz tekst poruke koje su slali organizatori. Molella kaže da je vladama sve teže zaustaviti ovakav oblik političke mobilizacije: "Baš kao što su protivnici režima u Sovjetskom Savezu iskoristili u jedno vrijeme faks mašine, ove današnje tehnologije su puno moćnije u brzom odašiljanju informacija. Vlasti obično kaskaju za Internetom. Mislim da je upravo ta instant-komunikacija i mogućnost komuniciranja s vlastima izmijenila politički krajobraz."

Arthur Molella i drugi stručnjaci kažu da će se puni opseg ovih tehnologija i inovacija, kao i njihovog učinka na društvo, tek pokazati.

XS
SM
MD
LG