Linkovi

Promjena ili iskustvo - ključne teme američkih predsjedničkih izbora


Do američkih predsjedničkih izbora dijeli nas nešto više od četiri mjeseca. Međutim, utrka između demokratskog kandidata Baracka Obame i republikanca Johna McCaina formira se u obliku dvije jasne opcije – promjene i iskustva.

Nakon okončavanja sezone primarnih, odnosno stranačkih, izbora senator Obama je koncentriran na svog republikanskog suparnika Johna McCaina i pokušaj da postane prvi američki predsjednik afričkog podrijetla. " Postoje neovisni i republikanski glasači koji shvaćaju da ovo nisu izbori samo o promjeni vladajuće stranke u Washingtonu, već o potrebi da se promjeni Washington".

Senator McCain, ako pobjedi na izborima u studenome, bio bi najstariji američki predsjednik izabran u prvom mandatu. Međutim, nada se da će isticati svoje veliko iskustvo u američkim oružanim snagama i Kongresu. "Divim se i štujem senatora Obamu. Ali on nema dovoljno znanja, iskustva ili mogućnosti prosudbe da bi vodio ovu zemlju u teškim i izazovnim vremenima, a ja to imam".

Ankete pokazuju da Obama ima blagu prednost u predizbornoj kampanji, a demokrati su energičniji od republikanaca. Stručnjaci kažu da će zabrinutost glasača glede različitih pitanja biti od koristi Obami. Thomas Mann politički je analitičar pri Instituciji Brookings ovdje u Washingtonu. "Zbog vrlo nepopularnog republikanskog predsjednika, javnosti koja velikom većinom vjeruje da se zemlja kreće pogrešnim smjerom, duboke zarinutosti zbog zdravstvene skrbi i gospodarstva te nepopularnog rata u Iraku".

Ankete također pokazuju da Obama pridobiva glasače iz redova bjelačke radničke klase u nekim državama. Mnogi od njih izražavali su naklonost prema Hillary Clinton tijekom primarnih izbora Demokratske stranke. Uzevši u obzir sveukupnu političku klimu, senator McCain priznaje da ga čeka naporan put prema Bijeloj kući. "Znam da moram u kampanji nadmašiti svog suparnika u svakom pogledu, tako da neće biti podcjenjivanja. Smatram sebe kandidatom sa slabijim izgledima".

Međutim, McCain je u prošlosti stjecao naklonost političkih umjerenjaka, a politički analitičar Thomas Mann kaže da će ga to učiniti konkurentnim na predsjedničkim izborima. "I to zbog njegove fascinantne biografije, njegova karaktera i neovisnosti".

McCainov status ratnog junaka mogao bi biti primamljiv glasačima koji razmišljaju o zaštiti zemlje od terorizma. Thomas Mann kaže da bi mu to moglo dati određenu prednost pred Obamom. "Neki ljudi sumnjaju u njegove kvalifikacije da bude vrhovni zapovjednik oružanih snaga. Dakle, on mora ukloniti tu prepreku, doći do praga na kojem će pokazati da mu se može vjerovati po pitanjima koja se odnose na nacionalnu sigurnost".

Očekuje se da će gospodarstvo, sve više cijene goriva, zdravstvena zaštita i Irak biti glavna pitanja predsjedničke kampanje. Amerikanci biraju predsjednika 4. studenoga.

XS
SM
MD
LG