Linkovi

George Bush i John McCain zalažu se za eksploataciju nafte na zaštićenim područjima podmorja


Predsjednik Bush i republikanski predsjednički kandidat John McCain pozvali su na ukidanje moratorija na eksploataciju nafte i prirodnog plina na većem dijelu američkog podmorja. Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama protivi se takvom koraku tvrdeći da Sjedinjene Države trebaju smanjiti ovisnost o nafti. U međuvremenu, nove ankete pokazuju da američki potrošači priželjkuju razvoj domaćih izvora nafte kako bi se utjecalo na vrtoglavi rast cijena naftnih derivata.

Energija je postala jedno od glavnih pitanja na kojem se dvije glavne američke političke stranke očito razilaze. S cijenom barela nafte većom od 130 dolara američki potrošači osjećaju ekonomske posljedice na benzinskim crpkama i u povećanim cijenama prehrambenih proizvoda.

U govoru koji je održao u Houstonu senator McCain pozvao je na ukidanje moratorija na eksploataciju nafte i prirodnog plina u američkom priobalju.

"Sveobuhvatni moratorij savezne vlade stoji na putu daljnjem traganju i eksploataciji energenata."

Predsjednik Bush podržao je takav stav na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući pozvavši Kongres da ukine 27 godina star moratorij.

"Kongres se mora suočiti s teškom realnošću. Ukoliko su članovi Kongresa voljni prihvatiti današnju bolnu razinu cijene naftnih derivata, koja će možda rasti i dalje, naša zemlja mora proizvoditi više nafte. I to moramo početi sada."

Predsjednik vjeruje da bi se u američkim teritorijalnim vodama moglo pronaći oko 18 milijardi barela nafte što bi bilo dovoljno za zadovoljavanje trenutne razine američke proizvodnje nafte na rok od deset godina. Moratorij kojem su se usprotivili predsjednik Bush i senator McCain na snazi je od 1981. godine, a obuhvaća više od 80 posto američkog priobalja i vanjske kontinentalne ploče.

Zabrana na istraživanja i eksploataciju nafte uvedena je kako bi se smanjila opasnost od štete po okoliš od mogućih izlijevanja nafte te dijelom kako bi se zaštitio turizam. Senator McCain nekada je bio pristaša moratorija, a sada mu se protivi zbog sve većih cijena naftnih derivata.

"Kako bismo bili pravedni prema Amerikancima i zbog osjećaja obveze prema našoj vladi, s ovim pitanjima moramo se nositi ovdje i sada te osigurati gorivo po pristupačnoj cijeni za rastuću američku proizvodnju."

Senator Obama odgovorio je kritikom senatora McCaina zbog promjene stava i širenja stava da bi eksploatacija nafte u američkim obalnim područjima pridonijela smanjenju rasta cijene energenata.

"Apsolutno nema nikakvih izgleda da bi dopuštanje traganja za naftom u do sada zaštićenim područjima dovelo do trenutnog smanjenja cijena goriva. U najboljem slučaju to bi se moglo dogoditi za pet godina."

Bivši demokratski guverner Iowe i pristaša Baracka Obame, Tom Vilsack optužio je McCaina da pokušava pridobiti birače umjesto da radi na dugoročnom rješenju energetskog pitanja.

"Očito je da snaga ove zemlje ovisi o tome da se udaljimo od nafte, a ne da idemo ka dodatnoj nafti."

Analitičari energetskog sektora kažu da obje strane imaju legitimne tvrdnje, ali dodaju da će visoke cijene goriva vjerojatno navesti birače da budu otvoreni za nove naftne bušotine. Charles Groat, profesor na Sveučilištu Teksasa bio je direktor Američkog geološkog zavoda u administracijama predsjednika Clintona i Busha, a smatra ga se politički neutralnim. On kaže da je Meksički zaljev dobar primjer kako se u podmorju mogu pronaći velike količine nafte koje se eksploatiraju uz male posljedice po okoliš.

"S modernom tehnologijom traganja za naftom izgledi da bi se na zapadnoj i istočnoj obali mogle pronaći veće količine nafte i plina su znatni. Moratorij sprečava takvu potragu."

Groat priznaje da bi moglo proći nekoliko godina prije nego li se nafta pronađe i počne razvijati infrastruktura za njeno vađenje no on dodaje da bi ta nafta bila jako dobrodošla ukoliko se cijene energenata nastave povećavati što je gotovo sigurno s obzirom na globalnu potražnju. Što se tiče alternativnih izvora energije Groat tvrdi da trenutno ne postoji ništa što bi značajnije moglo zamijeniti potrebu za naftom. Prema njegovim riječima, ukoliko se ništa ne bi poduzelo po pitanju rastućih troškova energije, moglo bi doći do ozbiljnog usporavanja ekonomije.

XS
SM
MD
LG