Linkovi

Anand: Zagreb treba proučiti irske zamjerke EU


Na referendumu u Irskoj glasači su odbili tzv. Lisabonski sporazum koji predviđa reorganizaciju Europske unije - uspostavu efikasnije birokracije u Bruxellesu i šire izvršne ovlasti predsjedniku Europske komisije i čelnom vanjskopolitičkom dužnosniku Unije. Lisabonski bi sporazum – ako se ratificira u svih 27 zemalja članica - trebao zamijeniti mnogo ambiciozniji ustav Unije, kojeg su prije nekoliko godina na referendumima odbili Francuzi odnosno Nizozemci. Referendum u Irskoj i kako njegov ishod utječe na hrvatske šanse da uđe u Uniju za Glas Amerike komentira Joel Anand, suosnivač riječkog Instituta Adriatic – neovisnog think-tanka koji promiče slobodnotržišno gospodarstvo i ograničenu državnu upravu.

Joel Anand kaže da Europljane, a ne samo Irce, sve više brine mogućnost da će im Bruxelles jednog dana kontrolirati cijeli život.

"Irski su glasači odbili Lisabonski sporazum jer – kako se čini – ne žele da im Bruxelles diktira politiku u njihovoj vlastitoj zemlji. Sličnu su zabrinutost pred referendum izrazili i irski poduzetnici te dobar dio poslovne zajednice te zemlje. Njima se čini da središnja birokracija Europske unije, koja je smještena u Bruxellesu, diktira recimo kakvi će biti trgovinski odnosi Irske s drugim zemljama, te se upušta u odlučivanje o pitanjima koja određuju budućnost zemlje."

Što se tiče Hrvatske, Joel Anand smatra da Zagreb treba dobro proučiti irske zamjerke Uniji, jer – kako kaže – slični problemi vjerojatno očekuju i Hrvatsku. On smatra da će biti usporen hrvatski put u članstvo Unije, jer je – kako kaže – 'cijeli lisabonski paket' sada nakon referenduma u Irskoj stavljen na čekanje. No, blokada unijina ustavnopravnog prijedloga ima i šire značenje jer pokazuje da je Europa podijeljena kada je u pitanju smjer kojim treba ići – kaže Joel Anand.

"Političke elite se zalažu za viši stupanj političke i ekonomske integracije, ali građani sumnjaju da će to biti uspješno. Oni naglašavaju važnost nacionalne suverenosti. Svima se sviđa prvotna ideja Unije – da ona bude zona slobodne trgovine – ali običnim ljudima smeta kada se Bruxelles miješa u unutrašnje stvari zemlje. A danas je Europska unija postala ne samo europski već i globalni regulator svega i svačega – primjerice uvodi zakone koji štete razvoju poduzetništva i slobodnom kretanju robe."

Joel Anand napominje da centralističke ideje koje zastupa Bruxelles doživljavaju neuspjeh čim se građanima da šansa da se o njima izravno izjasne, na referendumu. Sličan bi – negativan - referendumski ishod bio i u Britaniji te u nizu srednjeeuropskih zemalja, tvrdi Joel Anand- da su se te zemlje usudile odluku o ratifikaciji prepustiti svojim građanima.

XS
SM
MD
LG