Linkovi

Kongres istražuje slučaj Arar


Članovi američkog Kongresa već neko vrijeme preispituju praksu američke diplomacije koja u zemlje podrijetla deportira strance osumnjičene za terorizam – nakon što dobije uvjeravanja iz tih država da osumnjičenici neće biti podvrgnuti mučenju.

37-godišnji inženjer Maher Arar, Kanađanin sirijskog podrijetla, pritvoren je u rujnu 2002. godine na newyorškom aerodromu John F. Kennedy.Nakon kraćeg boravka u istražnom zatvoru deportiran je preko Jordana u Siriju.Arar tvrdi da su ga tamo mučili.U listopadu 2003. oslobođen je i vratio se u Kanadu.Maher Arar je govorio o svom slučaju putem video-linka, u okviru istrage koju provodi Kongres Sjedinjenih Država.

"Želim naglasiti koliko su krhka naša ljudska prava, i kako ih vlada može lako oduzeti… A riječ je o vladama koje su se obvezale da će ih štititi."

2006. godine kanadske su vlasti zaključile da Maher Arar ne pripada niti jednoj terorističkoj skupini, te da nije niti povezan s teroristima.Vlasti su kritizirale prijašnju procjenu kanadske policije koja je tvrdila da je Arar islamski terorist.Maher Arar je primio i službenu ispriku kao i odštetu u vrijednost od 10 milijuna dolara.

Ali, njegova tužba protiv vlade Sjedinjenih Država – koja ga je uhitila i deportirala upravo na temelju sumnji kanadske policije – odbačena je.Maheru Araru i dalje je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države.

Richard Skinner, direktor odjela unutrašnje kontrole u američkom Ministarstvu domovinske sigurnosti, obavijestio je kongresnike o dodatnim informacijama o ovom slučaju koje nisu bile poznate 2002. godine.Također, naglasio je da je američka diplomacija svojedobno od Sirije primila uvjeravanja da Arar neće biti mučen.

"Na kraju smo zaključili da su sirijska uvjeravanja, koja je primila naša imigracijska služba, bila prilično nejasna. Naime, nije bilo jasno koje to konkretno sirijsko tijelo jamči da on neće biti podvrgnut torturi."

Pravni savjetnik Državnog tajništva John Bellinger objasnio je kongresnicima da je traženje takvih jamstava – da se deportirani neće mučiti – dio uobičajene prakse pri izgonu stranaca iz Amerike.Cilj je – rekao je Bellinger – zaštititi Sjedinjene Države od terorističke prijetnje.

"Sama činjenica da neka zemlja krši ljudska prava, i da se mi na to žalimo – to ne znači automatski da će i konkretni čovjek kojeg mi tamo deportiramo biti mučen…"

John Bellinger je rekao da se o svakom slučaju neovisno raspravlja.Prema međunarodnim sporazumima, Sjedinjene Države ne smiju deportirati ljude u zemlje gdje postoji izrazita vjerojatnost da će oni biti mučeni.Kritičari tvrde da je slučaj Mahera Arara primjer deportacije kakva se nije smjela dogoditi – jer se moglo očekivati da će on u Siriji biti mučen.John Bellinger međutim kaže da je slučaj ovog kanadskog državljana tipičan za imigracijsku problematiku.

"Nisu u pravu oni koji misle da je on deportiran kako bi u Siriji bio podvrgnut istrazi. Kao pravnik, mislim da je njegov slučaj u okvirima naših zakona."

Kongresnik William Dalehunt doveo je u pitanje praksu američke diplomacije koja vjeruje jamstvima zemalja poput Sirije da deportirani građanin neće biti mučen.

"Mi donosimo odluke o deportaciji ove vrste, a znamo da će tu biti pogrešaka… Takva se praksa treba preispitati…"

Kongresnika Joe Pittsa zanimalo je mogu li on i njegovi kolege pregledati dokumentaciju koju je Državno tajništvo dobilo od Sirije u slučaju Mahera Arara. John Bellinger, pravni savjetnik Državnog tajništva, rekao je da se ovi dokumenti ne dostavljaju Kongresu.Kongresnim Delahunt rekao je da članovi zakonodavnog tijela imaju na njih pravo.

Odvjetnik Mahera Arara izjavio je da su dužnosnici američke vlade od početka bili svjesni da će njegov klijent u Siriji biti mučen.O ovom se slučaju prošle godine u Kongresu izjasnila i državna tajnica Condoleezza Rice.Priznala je da slučaj nije bio dobro riješen te da Sjedinjene Države u budućnosti neće deportirati ljude u zemlje za koje se zna da prakticiraju torturu.Predsjedatelj senatskog odbora za sudstvo, Patrick Leahy zatražio je od Bijele kuće da u potpunosti objasni situaciju u kojoj se našao Maher Arar te da se ugleda na Kanadu koja je priznala odgovornost za ovaj slučaj.

XS
SM
MD
LG