Linkovi

'Mudriji u bitci' - sjećanja bivšeg američkog zapovjednika u Iraku Ricarda Sancheza


Američki general Ricardo Sanchez, koji je zapovijedao američkim snagama u Iraku od 2003. do 2004. godine, nakon umirovljenja često je govorio o tome kako se vodi irački rat – posebice o onom što on naziva 'katastrofalno manjkavim i nerealistično optimističnim ratnim planom' administracije predsjednika Busha. Svoja stajališta objavio je nedavno u knjizi pod naslovom Mudriji u bitci: priča jednog vojnika. Uz pojedinosti iz vojne karijere Sanchez piše i o svom usponu iz siromašnog djetinjstva u Teksasu do toga da je postao najviše rangirani američki časnik hispaničkog podrijetla.

Umirovljeni general Ricardo Sanchez u svojoj knjizi piše ono što nije mogao napisati dok je bio u aktivnoj vojnoj službi – da je administracija predsjednika Busha dovela Ameriku do strateškog kiksa povijesnih razmjera i da izvršna grana vlasti nije vjerovala američkoj vojsci. U knjizi general Sanchez također iznosi da je bio svjedokom šokantnog nedostatka sredstava i obuke za američke vojnike. Tijekom njegova zapovijedanja koalicijskim snagama u Iraku povećao se broj pobunjeničkih napada i zbio se zloglasni skandal sa zatvorom Abu Ghraib.

Iz vojske se povukao 2006. godine nakon 33 godine provedene u uniformi. Kraj svoje karijere opisuje kao 'žrtvu rata Abu Ghraiba'. Kaže da je na dužnost u Irak stigao bez ozbiljnog plana.

"Imali smo jednu krajnje uspješnu, vjerojatno jednu od najuspješnijih ofenzivnih kampanji u povijesti američke vojske. Uvjerili smo sami sebe da smo pobijedili. Sve što smo htjeli vidjeti i okruženje u kojem smo bili govorilo nam je da smo uspjeli u promjeni režima i da se možemo povući baš kao što smo to učinili nekoliko puta u bližoj povijesti - primjeri su Kosovo, Granada i Panama. Dakle, novija povijest je potvrđivala naše uvjerenje da je rat gotov. Ispalo je da je deklaracija predsjednika Busha kako je 'misija obavljena' dovela do ove ogromne strateške pogreške. Ja tvrdim da je većina ozbiljnih problema proizašla ili je pogoršana zbog te izjave. Na svim razinama našeg čelništva mi smo istinski vjerovali da je rat gotov. A stvarnost na terenu postala mi je jasna za otprilike dva tjedna – a bila je da rat još uvijek traje."

U svojoj knjizi Sanchez vrlo oprezno objašnjava kako je civilna kontrola nad vojskom nepovrediva za ljude u uniformi i odbacuje ideju da je trebao ranije progovoriti u javnosti kad je Pentagon ignorirao njegove zahtjeve za dodatnim postrojbama. Karijeru general pukovnika Sancheza i njegovo zapovijedanje koalicijskim snagama u Iraku svakako je u najvećoj mjeri obilježio skandal u iračkom zatvoru Abu Ghraib, kad su objavljene fotografije na kojima se vidjelo kako američki vojnici-stražari zlostavljaju iračke zatvorenike. U knjizi Sanchez objašnjava što je dovelo do zlostavljanja u tom zatvoru, tko ih je počinio i što je službena istraga ustanovila.

"Ono što se uistinu događalo u Abu Ghraibu dva su različita pitanja. Prvo, tu je vojna policija, policajci koje sad svi znamo. Oni su bili angažirani na kažnjavanju zatvorenika kriminalaca koji su izazivali nerede i prijetili su vojnim policajcima. Ti zatvorenici nisu nikad podvrgnuti nikakvom ispitivanju. Problemi s incidentima kažnjavanja zatvorenika vjerojatno proizlaze iz nekoliko čimbenika. Jedan je da nisu bili adekvatno obučeni. Mi smo poslali te rezerviste u vojsku neobučene i nespremne. Možda je jedan od najvažnijih aspekata ovog pitanja taj što upravo u vrijeme kad su se dogodila ta zlostavljanja ekipa od 40 vojnih stručnjaka, koje je predvodio zapovjednik američke vojne policije, fizički se nalazila u Abu Ghraibu i provodila svoje procjene situacije i revidirala moje operacije. Otišli su iz Abu Ghraiba 6. studenog i dali mi izvješće u kojem su me savjetovali što treba poduzeti, kakve nove procedure uspostaviti itd. To su vodeći vojni i američki stručnjaci za zatvorske operacije i oni su propustili vidjeti da postoje problemi s njihovom vojnom policijom. Problem o kojem se manje govori je da smo imali gomilu ljudi iz CIA-e i pripadnika posebnih operacija koju su u Irak došli iz Afganistana i djelovali po pravilima koja se primjenjuju u ratu. Oni nisu djelovali pod mojim zapovjedništvom."

Osvrćući se na vrijeme koje je proveo kao glavni američki zapovjednik u Iraku, general Sanchez u svojoj knjizi pokušava pokazati također kako su manji napadi pobunjenika prerasli u sinkronizirane operacije koje su se naposljetku pretvorile u veliku pobunu i praktički sveopći građanski rat.

Knjigu umirovljenog general pukovnika Ricarda Sancheza Mudriji u bitci: priča jednog vojnika objavila je izdavačka kuća HarperCollins.

XS
SM
MD
LG