Linkovi

Dim cigarete opasan za fetuse


Razgovaramo danas sa doktorom Shabih Hasanom, pedijatrom sa sveučilišta Calgary u Kanadi. On i njegove kolege nedavno su završili studiju na laboratorijskim štakorima, studiju koja je nastojala pokazati da izlaganje fetusa dimu cigarete za vrije trudnoće nije dobro. Objašnjava nam kako je eksperiment tekao.

"Jedna grupa skotnih ženki bila je izložena inhalaciji dima cigareta na takav način da je stvorila koncentraciju štetnih tvari u plazmi koja je slična koncentraciji u krvi trudnih žena. Kontrolna grupa skotnih ženki nije bila izložena nikakvom podražaju."

Nakon što su se mladi okotili, doktor Hasan ih je izložionešto višoj temperaturi okoline i manjoj koncentraciji kisika u zraku. Podražaji nisu bili ekstremni i u velikoj mjeri su oponašali uvjete kojima je izložena novorođenčad nakon otpusta iz bolnice.

"Mladunčad štakora koja su bila izložena dimu imala je dvostruko ubrzano disanja nakon izlaganja stresu, u usporedbi sa mladunčadi koja nisu bila izložena dimu. I ne samo to! Nakon što izlaganje stresu prestane, ovoj mladunčadi treba jako puno vremena da se potpuno oporavi."

Doktor Hasan objašnjava da neke od reakcija mladunčadi štakora podsjećaju na simptome novorođenčadi pušačica. Naime, ova djeca imaju povećani rizik od nastanka sindroma iznenadne smrti dojenčadi. Iako za sada nije do kraja poznato koje su to tvari u dimu cigareta koje štete zdravlju nerođenog djeteta, veliki broj istraživanja upućuje na ugljični monoksid i vodikov cijanid.

"Ove kemikalije prolaze placentarnu barijeru jako, jako brzo i dokazano je da su koncentracije u krvi fetusa veće nego koncentracije u krvi majke. Pretpostavlja se da ovi spojevi utječu na smanjenu aktivnost određenih moždanih centara koji reguliraju disanje. Kako su ovi centru manje aktivni kod djece izložene dimu za vrijeme trudnoće i ova djeca slabije odgovaraju na podražaje nakon poroda."

Važno je naglasiti i da čak tijekom odrastanja ove novorođenčadi, ona su izložena povećanom riziku od nastanka niza pušenjem uzrokovanih bolesti. Trebalo bi stoga pod svaku cijenu nastojati smanjiti izloženost trudnica dimu cigareta. Rad je u cjelini objavljen u stručnom časopisu American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

XS
SM
MD
LG