Linkovi

Iračani traže odgađanje sporazuma o američkoj vojnoj nazočnosti u Iraku


Američki i irački dužnosnici nadaju se da će do kraja srpnja zaključiti okvirne pregovore o dugoročnim bilateralnim sigurnosnim vezama te o statusu oružanih snaga čime bi se formalizirala američka vojna nazočnost u Iraku nakon isteka mandata Ujedinjenih naroda na kraju ove godine. No ovog tjedna glasnogovornik iračke vlade ukazao je na razilaženja sa Sjedinjenim Državama kazavši da su dvije strane još uvijek dosta daleko od rješenje te da je Irak zabrinut oko očuvanja suvereniteta i svojih interesa.

Bushova administracija izjavila je da niti jedan od sporazuma o kojima se pregovora ne predviđa angažman američkih snaga na obrani Iraka od unutarnjih ili vanjskih prijetnji niti ozakonjenje američkih vojnih baza u Iraku premda se u tekstu neobvezujućih načela, potpisanom prošle godine, spominje obrana Iraka od prijetnji. Demokrati i republikanci vjeruju da Kongres mora ratificirati bilo kakav sporazum. Evo što je rekao demokratski kongresnik William Delahunt:

"Nastavljamo tražiti od predsjednika Busha i državne tajnice Rice da se o bilo kakvim sporazumima, koji idu dalje od uobičajenih sporazuma o vojnoj suradnji, naglašavam riječ uobičajenih, raspravlja u Kongresu te da bude potrebno odobrenje Zastupničkog doma i Senata."

Govoreći putem prevoditelja član iračkog parlamenta i profesor Nadeem al-Jaberi izjavio je da se pregovori požuruju te da iračka vlada još nije spremna preuzeti određene obveze.

"Vjerujemo da bi za potpisivanje bilo kakvog bilateralnog sporazuma bilo bolje kad bi do toga došlo nakon povlačenja američkih vojnika, kad Irak bude u potpunosti osposobljen, te kad iračka vlada bude u poziciji obraniti interese iračkog naroda."

Drugi član iračkog parlamenta, Sheikh Khalaf al-Ulayyan, iz većinski sunitske pokrajine al-Anbar, kaže da bi bilo kakvo američko povlačenje, koje ne bi bilo pažljivo planirano, bilo opasno te da bi ostavilo Irak otvorenim za zauzimanje od strane Irana. No on se složio sa svojim kolegom da bi američko-irački sigurnosni sporazum trebalo odgoditi do stupanja na vlast novog američkog predsjednika.

"Kad bi sporazum sada bio dogovoren njime bi se situacija samo otežala. Želimo odgađanje sporazuma do dolaska nove američke administracije. Nadamo se da će nova vlada donijeti odluke koje će biti u interesu američkog naroda i Iraka."

Ulayyan je dodao da će Irak trebati daljnju pomoć u svim aspektima, uključujući uvježbavanje i opremanje svoje vojske, ali, rekao je, buduća američka nazočnost trebala bi biti striktno civilna, a ne vojna.

XS
SM
MD
LG