Linkovi

Mjesec bluegrass glazbe


Nekoliko mjeseci u godini posveceno je odredjenoj glazbi – travanj je Mjesec jazza, lipanj Mjesec crnacke glazbe, svibanj – Mjesec bluegrassa...

Za one jos neupucene – bluegrass je naziv za stil u “country and westernu” koji se pojavio cetrdesetih godina, preko Billa Monroea i njegovih Bluegrass Boysa. Pojam se odnosi na saveznu drzavu Kentucky, “Bluegrass State,” Monroeovu domovinu. Stil se uglavnom formirao iz angloamerickih tradicija bijelih glazbenika iz ruralnih dijelova uz gorje Appalachian. Bluegrass bend se uglavnom sastoji od kombinacije akusticnih glazbala kao sto su violina, mandolina, gitara, banjo sa pet zica... na kojima se svira vrtloglavom brzinom. Danas je na tisuce bluegrass glazbenika u Sjedinjenim Drzavama, a i u drugom dijelovima svijeta, ali prije 50-ak godina bili su samo Bill Monroe i Bluegrass Boys...

Billa Monroea zovu “ocem bluegrassa” jer od njega je poteklo i ime za ovaj glazbeni stil kao i njegov zvuk. U njegovom bendu bili su Lester Flatt na gitari, Earl Scruggs na banju, Howard Watts na kontrabasu, i Bill Monroe na mandolini.

Bluegrass je dio americke glazbe vise od pedeset godina. Iako su njegovi ljubitelji vatreni i vrlo dobro informirani o glazbenicima, pjesmama, glazbalima, vecini Amerikanaca poznato je tek nekoliko skladbi koje su popularnost dozivjele izvan bluegrassa. Zahvaljujuci uglavnom televizijskim programima kao “The Beverly Hillbillies” ili filmovima “O Brother Where Art Thou?”, zatim “Deliverance” i “Bonnie i Clyde.”

Flatt i Scruggs su se upoznali kad su pristupili Monroevom bluegrass bendu. G. 1948., formirali su vlastiti – The Foggy Mountain Boys, i nekoliko godina kasnije snimili “breakdown” koji smo upravo culi. Nakon filma “Bonnie i Clyde” prodaja banja je naglo skocila, a film je s bluegrassom upoznao potpuno novu publiku.

Popularnost bluegrassa presla je granice Sjedinjenih Drzava, glazbenika i ljubitelja ima u Evropi – Ceskoj, Italiji.... u Juznoj Americi pa i dalje.

Nekoliko medjunarodnih glazbenika skrasilo se u Sjedinjenim Drzavama i dokazuju da bluegrass mogu i znaju svirati jednako dobro kao i domaci glazbenici. Jedan takav bend je The Greencards. U njemu su Kym Warner i Carol Young, iz Australije, te Eamon McLaughlin, iz Velike Britanije...

Prije 20 godina, Bob Wolff, umjetnicki konzultant iz New Yorka, inace veliki ljubitelj bluegrassa, nakon posjeta festivalu bluegrassa, u Owensborou, u Kentuckyju, dosao je na ideju da se svibanj proglasi Mjesecom bluegrassa, kao nacin za pridobijanje brojnije publike. Njegova se ideja pokazala uspjesnom – bluegrass je danas popularniji nego ikada, prodaja albuma i ulaznica za koncerte nikad nije bila bolja.

Za one kojima bluegrass nije poznat, ali bi zeljeli saznati vise, na raspolaganju je nekoliko kompilacijskih albuma. Vrlo dobar nacin za upoznavanje sa zanrom. Najnoviji na etiketi Rebel Records nosi naziv “Best Loved Bluegrass: 20 All-Time Favorites.” Na njemu su i oni iz prve generacije bluegrass glazbenika – Mac Wiseman, The Stanley Brothers, The Seldom Scene, The Country Gentlemen, Tony Rice i J.D. Crowe.

XS
SM
MD
LG