Linkovi

Američka vojska ulaže dodatne napore za novačenje specijalaca


Zapovjedništvo američkih postrojbi za posebne namjene ulaže dodatne napore za novačenje u redove Zelenih beretki, mornaričkih Navy Seals te drugih specijalnih snaga koje su podnijele velik teret ratova u Iraku i Afganistanu.

Admiral Eric Olson načelnik je zapovjedništva za specijalne operacije. “Postoji globalna potreba za specijalcima koju pokušavamo zadovoljiti. Nalazimo se usred prilično agresivnih napora za naše širenje”.

Svaki rod američke vojske ima svoje elitne specijalne snage uključujući Rangere kopnene vojske i Delte čiji su pripadnici ovjekovječeni u filmu “Black Hawk Down”. Oni su surađivali sa stranim vojnim formacijama poput Sjevernog saveza u Afganistanu te sudjeluju u traganju za operativcima al-Qaide u Iraku.

Pentagon se sve više oslanja na snage za posebne namjene izdvajajući više novca za vojnike i opremu poput revolucionarne letjelice V-22 Osprey. Projekt ove letjelice bio je opterećen troškovima i problemima uključujući nekoliko nesreća u kojima je poginulo 30 pripadnika oružanih snaga. No Pentagon je želio letjelicu koja polijeće poput helikoptera, a skreće poput Ferrarija. Tu je i specijalno vozilo s mitraljezom na daljinsko upravljanje. No oprema je jedno, a ljudstvo drugo. Od oko 50 tisuća specijalaca osam ih se nalazi u Iraku i Afganistanu što znači da ih je manje u drugim dijelovima svijeta. Ministarstvo obrane namjerava dodati 13 tisuća novih specijalaca do 2012.

Do tada, zapovjednici poput generala Johna Mullholanda priznaju da su specijalci preangažirani. “Da, postoji pritisak. To se ne može izbjeći, pa ipak, ne vidim znakove da ne možemo odgovoriti zadaćama".

U Iraku se angažman specijalace neće smanjiti. Čak i ako se ukupan broj američkih vojnika u Iraku smanji tijekom godina zapovjednici kažu da će broj specijalaca ostati otprilike isti.

XS
SM
MD
LG