Linkovi

Web stranica tjedna - 'Dizajn za ostalih 90 posto'


Jedna online izložba inovacija u dizajnu pomaže u poboljšanju kvaliteta življenja u zemljama u razvoju. Uz onaj dizajn koji nam je najpoznatiji – recimo, moda i arhitektura – postoji i industrijski dizajn: oblikovanje i funkcionalnost proizvoda. Većina dizajna kreirana je s mislima na deset posto najbogatijih ljudi u svijetu. Današnji websajt tjedna ima za temu: dizajn za onih preostalih 90 posto, pa se i zove Design for the Other 90%.

"Dizajni koji su pokazani na ovoj izložbi ustvari se bave s elementima vezanim uz samu srž siromaštva: bolja dostupnost obrazovanja, bolji pristup vodi, prijevozu, zdravstvenoj skrbi, hrani …Čitav niz ovih rješenja proizlazi iz tehnologija koje su bile razvijene za onih deset posto bogatih."

Tako kaže Cynthia Smith, kustosica Nacionalnog muzeja dizajna Cooper-Hewitt, u New Yorku, i kreatorica prošlogodišnje izložbe muzeja o takvim inovativnim rješenjima, koja se sada nalazi i na Internetu, na adresi http://other90.cooperhewitt.org. Taj se websajt fokusira na više od trideset proizvoda dizajniranih specijalno za potrebe najsiromašnijih u svijetu. Među prikazanim su proizvodima filteri za vodu koji sprečavaju obolijevanja od raznih bolesti, bicikli koji imaju prostor za prijevoz tereta, te hladnjak koji koristi lokalno proizvedenu grnčariju i hladi isparivanjem, a ne na električnu struju.

"Rajčice koje su se prije držale samo tri dana, sada traju i do tri tjedna. To je stvarno velika razlika u životima ljudi. Žene i djevojke obično imaju zadatak odnošenja povrća i voća na tržnicu, a s boljim trajanjem rajčica oslobađa im se nešto slobodnog vremena, recimo za obrazovanje kojim se mogu izvući iz siromaštva," kaže Cynthia Smith.

Među proizvodima prikazanim na websajtu Dizajn za preostalih 90 posto je i prefabricirano sklonište u hitnim stanjima. Tu su i maštovita tehnološka rješenja, kaže Cynthia Smith.

"Recimo, Kinkajou prijenosna knjižnica i projektor, gdje su dizajneri koristili solarnu energiju i LED lampe i povezali je s tehnologijom mikrofilma, zastarjelom na Zapadu, ali vrlo praktičnom u najsiromašnijim zemljama."

U proizvode dizajnirane za ostalih 90 posto spada i slavni zeleni prijenosni kompjuter, One Laptop Per Child. Taj otporni prijenosni kompjuter, čija se baterija napaja bilo solarnom energijom ili okretanjem ručice, dizajniran je da se prodaje za 100 dolara po komadu. Premda je konačna cijena veća, on se promiče kao obrazovno pomagalo u školama u zemljama u razvoju. Većina, ako ne i svi proizvodi koji su prikazani na websajtu Dizajn za ostalih 90 posto, već se koriste diljem svijeta, malo-pomalo poboljšavajući živote obitelji u siromašnim zemljama.

XS
SM
MD
LG