Linkovi

Tradicionalni i suvremeni zvuci američke glazbe na albumu From Now On,  Cajun-fidlera Michaela Douceta


Violinist i vokalist Michael Doucet dugogodišnji je vođa sjajnog, Grammyjem nagrađenog, Cajun-benda BeauSoleil. Diskografska kuća muzeja Smithsonian – Folkways Recordings – upravo je izdala solo album tog jednog od najistaknutijih Cajun glazbenika i popularnog ambasadora glazbe južne Louisiane. Već 30 godina prenosi ih milijunima ljudi diljem svijeta. From Now On originalan je i privlačan glazbeni portret tog kutka Amerike.

Još od sredine 70-ih godina, Doucet je jedna od vodećih ličnosti u oživljavanju Cajun-glazbe. Zbog svog učenog pristupa glazbi uživa divljenje i poštovanje publike, kritičara i kolega, i purista i puka. Doucet, majstor violine i skladatelj, istodobno je spona s najboljim tradicionalnim glazbenicima prošlih generacija i veliki inovator. U čuvanju Cajun glazbe, njenom rastu i razvoju tijekom protekla tri desetljeća, značaj Michaela Douceta je ogroman. U rujnu 2005. godine, dva tjedna nakon uragana Katrina koji je opustošio njegovu rodnu Louisianu, Doucet je došao u Washington, primiti prestižnu nagradu Nacionalne zaklade za umjetnosti, za svoje doprinose američkoj kulturi.

Michael Doucet je rođen 1951., blizu Lafayettea; odrastao je u jedinstvenoj, složenoj kulturi južne Louisiane, u srcu Cajun Country, području koje se proteže od zapadne obale Mississippija do granice s Teksasom. Područje je to koje su, sredinom 18. stoljeća, naselili potomci francuskih doseljenika na teritorij današnje kanadske provincije Nova Scotia. Britanci su ih odande protjerali i veća Cajun skupina napokon se skrasila na jugu Louisiane. Riječ “cajun” rezultat je iskvarenog anglo-izgovora izraza Acadian, a taj pak potječe od izraza Micmac Indijanaca – La Cadie, u značenju “Zemlja obilja,” ime koje su i prihvatili francuski doseljenici u Novu Škotsku. Južna Louisiana u kojoj danas žive njihovi potomci nosi još i ime Acadiana. Njihova osebujna kultura – jezik kojim govore unutar zajednice, arhaični oblik francuskog jezika, zatim način života, glazba, od sredine prošlog stoljeća mijenja se, pod vanjskim utjecajima. Za Michaela Douceta prvi je jezik bio engleski, u školi, kasnije je engleski i studirao, na Louisiana State University, u Baton Rougeu, a Cajun francuski, uglavnom govorni jezik Acadiane, naučio je od bake. U glazbenom smislu, odrastao je u miješanom okružju, uz jazz, blues, folk, country, popularnu pjesmu, ali njegovi su korijeni duboko u tradicionalnoj Cajun glazbi.

Album From Now On odraz je svih tih utjecaja i donosi široki raspon regionalne glazbe, od Cajun i kreolske, do bluesa i gospela. Snimljen bez proba, u studijima Baton Rougea i Lafayettea. U nekima je samo solo violina, ili Cajun harmonika, dijatonska, i glas Michaela Douceta, u nekima ga prati druga violina (Mitchell Reed) ili gitara (Tod Duke), instrumentacija je minimalna. Album je kompilacija njegovih vlastitih i starih, tradicionalnih Cajun skladbi, poput Chez Denouse, koju je Doucet naučio od legende Dennisa McGeeja, ili Bee de la Manche, Canraya Fontenota. Fontenot i McGee su najviše i utjecali na Douceta. Izborom skladbi, on poštu odaje i drugim tradicionalnim Cajun glazbenicima – violonistima Aubreyju DeVilleu, Austinu Pitreu, Wadeu Frugéu, Orinu Guidryju, harmonikašima Freemanu Fontenotu, Amédéeu Ardoinu.

Jednaku strast i zanimanje koje ima za Cajun tradiciju, za staru školu Cajun violine, Doucet pokazuje i za sve ono što je došlo kasnije, puno kasnije. Album From Now On spoj je tradicionalnih i novih zvukova pa su se na njemu našle i njuorleanski R&B hit Everything I Do Gonna Be Funky, Leeja Dorseyja, gospel A Closer Walk With Thee, New Orleans Hoagyja Carmichaela, iz 1932., Saint Louis Blues, W. C. Handyja, te jedan blues – Fonky Bayou – i nekoliko drugih, za violinu pisanih, samog Douceta.

Michael Doucet jednostavno čini ono što veliki Cajun glazbenici oduvijek čine – čini glazbu svojom.

XS
SM
MD
LG