Linkovi

Je li moguća koegzistencija demokracije i islama?


Noah Feldman, profesor pravnog fakulteta Sveučilišta Harvard, smatra da je takva koegzistencija moguća. Feldman je nedavno objavio studiju 'Pad i uspon islamske države' u kojoj navodi da bi jedna buduća moderna država temeljena na islamskim načelima mogla zajamčiti političke slobode i prava svim građanima – ali pod uvjetom da se pojave demokratske ustanove koje bi predstavljale protutežu utjecaju vjerskih krugova.

Noah Feldman piše da je u srednjevjekovnim islamskim državama postojala ravnoteža vlasti koju su jamčili ustavni dokumenti temeljeni na šerijatskom pravu. "Ravnoteža je bila uspostavljena jer vladar nije imao ovlast tumačenja šerijatskog prava. To su činili teolozi, koji su islamske norme primjenjivali na životne probleme oko njih, na političku stvarnost tih zemalja. Teolozi su zbog toga imali stvarnu moć da ograniče vladara. Znamo da svaki ustavni sustav uspijeva jedino ako se uspostavi takva ravnoteža da niti jedna strana nema totalnu moć. Mislim da je to bio i razlog uspjeha tih država."

Autoritarnu vlast u islamskim društvima s kraja 19. i tijekom 20. stoljeća Feldman tumači neuspjelim pokušajima da se kodificira šerijatsko pravo po uzoru na zapadne pravne sustave. Teolozi su time izgubili na utjecaju a izvršna je vlast postala svemoćna, kaže ovaj profesor prava s Harvarda. Po njemu, stoga, uspjeh jedne buduće demokracije u islamskom, pogotovo arapskom svijetu, ovisi o obnovi utjecaja sudske odnosno zakonodavne vlasti.

"Ankete pokazuju da u mnogim arapskim zemljama, zapravo u mnogim islamskim zemljama, javnost najviše podržava stranke koje se zalažu za uvođenje šerijatskog prava. Pojava novih demokratskih ustanova vezana je uz izborni uspjeh upravo ovih političara," kaže Feldman.

Ideja islamske demokracije privlačna je i zbog toga što javnost sadašnje svjetovne režime smatra korumpiranima, nepravednima i neuspješnima. Mnogi muslimani smatraju da bi vlade koje se zalažu za primjenu šerijatskog prava bile poštenije – odnosno da bi se više držale zakona nego sadašnje vlade, kaže Noah Feldman.

"Šerijatski se sustav temelji na poštivanju prava. Ukoliko ljudi koji su na vlasti, koji su izabrani na nju, vjeruju da šerijatsko pravo nije u proturječnosti s jednakošću spolova i jednakošću vjera – što mnogi islamistički političari kažu da vjeruju – onda nema razloga da islamska država ne bude i demokratska država," kaže Feldman.

Noah Feldman je svojim stručnim savjetima pomogao u sastavljanju iračkog ustava. On primjećuje da i irački i afganistanski ustav propisuju da je islam službena vjera, a šerijatsko pravo izvor svih zakona. Feldman kaže da su ovi ustavi – bez obzira na američku okupaciju tih zemalja - sastavljeni u klimi razmjerne slobode te predstavljaju model za demokratsku reformu. On kaže da Washington ne bi trebao podržavati diktature u arapskim zemljama, poput one u Egiptu, samo zato što one navodno jamče stabilnost u regiji.

XS
SM
MD
LG