Linkovi

Dmitrij Medvjedev - s riječi na djela?


Nakon što je bio izabran za predsjednika, Dmitrij Medvjedev je nekoliko puta javno govorio o vladavini zakona i važnosti građanskog društva, privatnog vlasništva i slobodnim medija za građane njegove zemlje. Njegove su primjedbe implicirale nedostatak slobode u Rusiji. Može li Medvjedev, sada kad je inauguriran, prenijeti takve riječi u djela?

U veljači, prije nego što je pobijedio na predsjedničkim izborima, Dmitrij Medvjedev je izjavio da je sloboda u svim svojim oblicima – osobna, ekonomska i izražajna – bolja od nikakve slobode. On je također obećao boriti se protiv korupcije, koju je nazvao najgorom bolešću Rusije. "Vrlo je važno razumjeti da su dostupnost pravde, opće pravo na slobodu i uspjesi u borbi protiv korupcije integralni u pravu građana da dobiju istinitu informaciju. Moramo braniti stvarnu neovisnost masovnih medija koji pružaju povratnu spregu između građanskog društva i raznih grana vlasti," govorio je Medvjedev.

Viktor Kremenyuk, zamjenik direktora Instituta USA-Canada, u Moskvi, kaže da se izjave Medvjedeva razlikuju od onih odlazećeg predsjednika Vladimira Putina. "On je zvučao poput Thomasa Jeffersona. Sloboda je najveća vrijednost. To je drugačije od onoga što smo slušali zadnjih osam godina. Prema tome, ako ozbiljno misli, onda će naravno pokušati i promijeniti slijed zbivanja," kaže Kremenyuk.

Dmitrij Medvjedev kaže da Rusija treba reformirati svoju infrastrukturu i institucije. No, neovisni moskovski politički analitičar Alexander Konovalov ističe izvjesni paradoks: Medvjedev govori o promjeni ušančenih birokratskih interesa koji se ne samo protive reformi, nego su i njega doveli na vlast. "On ne može ne biti svjestan koliko su bili dubiozni zadnji parlamentarni izbori, koliko je dubiozan zadnji predsjednički izbor. On neće počiniti političko samoubojstvo uništenjem sistema koji ga je uzdigao na vrhunac vlasti," kaže Konovalov.

Dok Dmitrij Medvjedev poziva na reformu medija, Alexander Konovalov ističe da je rusko tiskano novinarstvo već začuđujuće lišeno cenzure. Televizija, međutim, ostaje pod čvrstom kontrolom Kremlja. "Kontrola nad onim što javnost percipira znači – kontrola televizije. Danas su vlasti uvjerene u to i održavaju vrlo strogu kontrolu nad televizijom."

Radijska novinarka i voditeljica kontakt emisija Jevgenija Albats kaže da je teško predvidjeti hoće li Medvjedov biti u stanju održati svoja izborna obećanja o reformi: "Stvarno je teško reći hoćemo li … imamo li novog predsjednika ili je u Kremlju lutka na koncu, a predsjednik Putin, koji postaje premijer, bude i dalje držao sve konce vlasti u svojim rukama. Ja stvarno još ne znam odgovor."

Odgovor će se polako iskristalizirati nakon što je Dmitrij Medvjedev preuzeo predsjedničku vlast. On će na svaki način nje imati manje nego što ju je imao njegov predšasnik. Vladimir Putin već je prebacio neke predsjedničke ovlasti na premijerski položaj, koji sam preuzima po napuštanju Kremlja.

XS
SM
MD
LG