Linkovi

"Razvodnjena" Sarkozijeva ideja o Uniji Mediterana


Kada je prvotno ideja objavljena – za predsjedničke kampanje Nicolasa Sarkozyja prošle godine – ova je unija predstavljala ekonomsko, političko i kulturno partnerstvo zemalja Sredozemlja. UMed – kako je ideja skraćeno bila nazvana – odmah je zadobio i protivnike. Njemačka je kritizirala Pariz zbog isključivanja sjeverne Europe iz jednog takvog projekta.

Drugi su pak smatrali da Francuska 'zaobilazi' Europsku uniju te pokušava ostvariti vlastite ekonomske interese mimo njezina okvira. Treći su pak Uniju Sredozemlja smatrali nepotrebni dupliciranjem struktura koje već postoje u Europskoj Uniji. Edouard Bustin stručnjak za Francusku koji predaje na Sveučilištu Boston kaže da su mnogi Europljani bili vrlo sumnjičavi.

"Najveća ekonomija u ovakvom jednom projektu bila bi francuska ekonomija. Kada bi svemu bila dodana Njemačka, onda bi to bila druga priča. I možda je početna ideja zaista bila da francuska uloga u projektu bude najznačajnija – kakva ne bi bila da je projekt bio zamišljen u okvirima Europske unije. Ideja o Uniji Mediterana podsjeća na Charlesa de Gaullea, koji je nakon Drugog svjetskog rata stvorio zajednicu frankofonskih država Afrike, da bi održao ideju o Francuskoj kao velikoj svjetskoj sili."

No, francuski je utjecaj u bivšim kolonijama, pogotovo u Sjevernoj Africi, posljednjih godina oslabio. U Maroku, Alžiru i Tunisu danas su vrlo aktivni poslovni ljudi iz Sjedinjenih Država, Kine i Japana, koji su pogotovo zainteresirani za energetske resurse tih zemalja. Također je razvijena suradnja na sigurnosnom planu. Azzedine Layachi, stručnjak za Afriku koji predaje na Sveučilištu St. John's kaže da Unija Mediterana – onako kako je zamišljena – već ima značajnu konkurenciju.

"Amerikanci sa svim državama Sjeverne Afrike imaju sigurnosne aranžmane. No, te zemlje žele i gospodarske koristi od suradnje. Maroko je uspio ishoditi sporazum o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama – kao jedina sjevernoafrička zemlja koja to ima. Alžir želi da američke firme počnu ulagati i u lokalnu industriju koja nije povezana s naftom. Naime, posljednjih nekoliko desetljeća američke su investicije u Alžiru jedino išle na eksploataciju nafte. Washington pak želi da tri sjevernoafričke zemlje – Alžir, Tunis i Maroko – uspostave zajedničko tržište, s kojim bi tada Amerikancima bilo lakše poslovati. No, do toga nije došlo jer su političke razlike bile prevelike – pogotovo između Maroka i Alžira."

Ako želi da Unija Mediterana postane stvarnost, Pariz zemljama Sjeverne Afrike i Srednjeg istoka mora pokazati da im nude nešto što drugi ne mogu ponuditi. Turskoj se ideja pogotovo ne sviđa. Neki analitičari tvrde da je Unija Mediterana izmišljena kako bi se spriječilo da Turska postane članica Europske unije. Edouard Bustin kaže:

"Problem je nastao kada je gospodin Sarkozy odmah nakon što je predložio osnivanje Unije Mediterana rekao da bi to bio prikladniji okvir za odnose Europske unije s Turskom. Implikacija je bila da Turska ne spada u Europu. Sada, međutim, francuski predsjednik kaže da bi se pregovori o turskom članstvu trebali nastaviti. No, Turska je otvoreno bojkotirala ideju o Uniji Mediterana jer je smatrala da joj se tako nudi nešto što nije željela - alternativa članstvu u Europskoj uniji."

Soner Cagaptay s washingtonskog Instituta za srednjeistočnu politiku slaže se s ovim gledištem. No, on dodaje da Unija za Mediteran ima i druge ambicije, osim da posluži kao alternativa europskim ambicijama Turske.

"UMed nije unija. Više se radi o klubu. Tu nema snažne centralizirane vlasti kao u Europskoj uniji. Ulazak i izlazak iz ove asocijacije je lakši. Ne trebaju svi postati članovi. Jedan od strateških ciljeva je – spriječiti ilegalnu imigraciju iz Sjeverne Afrike u Francusku. Cijela ideja Unije za Mediteran temelji se na strategiji prevencije – sprečavanju Turske da postane članica Europske unije i sprečavanju imigracije iz arapskih zemalja Sjeverne Afrike u Francusku."

Soner Cagaptay kaže da je ilegalno useljavanje velik problem za Pariz, jer je arapska zajednica u Francuskoj prilično neasimilirana u francusko društvo. Ova asocijacija predviđa suradnju na ekonomskom planu – što lokalnim ekonomijama vrlo treba, kaže Azzedine Layachi.

"Možda je to prilika da se dobije nešto što inače te zemlje ne bi mogle dobiti. Možda, kada bi se udružile i zajedno pregovarale s Europskoj unijom…Zato se sada želi vidjeti što to Francuska zapravo nudi."

Analitičari se slažu da je prvotna Sarkozyjeva ideja o Uniji Mediterana sada razvodnjena. Time što je projekt otvoren većem broju europskih, afričkih i srednjeistočnih država, razlike između zemalja postale su veće i nepremostivije – kaže Soner Cagaptay.

XS
SM
MD
LG