Linkovi

Sigurnost nužna za stabilizaciju država na rubu kolapsa


Države na rubu kolapsa su one u kojima dominiraju sukob, korupcija, siromaštvo i nedostatak temeljne sigurnosti. Zagovornici međunarodnih intervencija kažu da je sigurnost nužna da bi se slabe države stabilizirale, međutim, međunarodna mirovna nastojanja u tom pravcu nisu baš uvijek uspješna. Naš novinar kaže da zemlje koje pokušavaju pomoći često opterećuju troškovi i - žrtve.

Policijski kadeti na Kosovu obučavaju se da bi zamijenili mirovne snage NATO saveza. Policajac Gani Berisha kaže da je ova obuka znak europske podrške samoj kosovskoj policiji. "Izgleda da su Europa i Europljani počeli ispunjavati svoja obećanja" - kaže on – "Obećali su nam podršku. Počeli su s time i nadam se da će tako i nastaviti".

NATO savez je prvi put intervenirao na Kosovu 1999. godine kako bi zaustavio srbijansku represiju nad albanskom većinom. Početkom ove godine Kosovo je proglasilo neovisnost, nasilje je opet izbilo, a povećala se i zabrinutost da bi se manjinski Srbi mogli naći izloženi odmazdi. I dok je NATO na Kosovu, Ujedinjeni narodi imaju više od 140 tisuća mirovnjaka u dvadeset zemalja širom svijeta.

Pomoćnica glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za mirovne operacije Jane Holl Lute kaže da su troškovi tih operacija sve veći. "Počela sam raditi na mirovnim operacijama 2003. godine i naš je proračun bio milijardu i osamsto milijuna dolara. Danas se približava iznosu od sedam milijardi i 500 milijuna".

Kritičari međunarodnih intervencija žele se na dužinu i troškove mirovnih misija, međutim, gospođa Lute kaže da je većina njih relativno uspješna u zaustavljanju daljnjeg sukoba i kolapsa države. Iračka situacija je složenija. Američka intervencija oslabila je Irak kao neovisnu državu i zemlja je pet godina poslije i dalje zahvaćena nasiljem. Međutim, predsjednik Bush ustraje u tome da je Irak na putu oporavka i da će naposljetku postati stabilna demokracija.

Christopher Preble je direktor odjela za vanjsku politiku pri washingtonskom Institutu Cato. On kaže da bi američko iskustvo u Iraku trebalo poslužiti kao opomena. "Lekcija koju moramo naučiti jest da su ovakve misije bremenite rizicima iz cijelog niza razloga. U većini slučajeva kao argument se navodi izbjegavanje vojne intervencije, osim ako ona nije apsolutno nužna, a to je rijetko".

Američki kongresnik Adam Smith demokratski je član Odbora za oružane snage Zastupničkog doma Kongresa. On kaže da je kritična lekcija koju valja naučiti iz Iraka potreba da se izgradi istinsko savezništvo kako bi se mogli podijeliti troškovi i rizici intervencije. "Puno smo uspješniji ako surađujemo s ostatkom svijeta, bilo da je riječ o Europi - primjer Balkana - ili suradnji s Australijom na Istočnom Timoru. Ja bih želio da dođemo do točke da možemo surađivati sa zemljama kao što su Kina, Indija, Brazil - a jednog dana i Rusija, ako poboljšamo kvalitetu odnosa – sa zemljama koje se brzo razvijaju i imaju ulog u globalnoj stabilnosti".

Liberija je jednom bila zemlja na rubu kolapsa, zbog građanskog rata. Danas – kaže kongresnik Smith – polako se oporavlja, nakon intervencije Afričke unije. Američka vojska pruža podršku misiji Afričke Unije - obučava novu liberijsku vojsku. Dopukovnik Chris Wyatt koordinira ovaj program američke vojske. "Jedna od stvari koju im stalno govorim jest da je njihova misija zaštititi ljude. Zbog toga neka vojska postoji. Da zaštiti građanske slobode i brani slobodu".

Dodaje da je prvi korak u rehabilitaciji neke države na rubu kolapsa da se zaštite ljudi, uspostavljanjem sigurnosti.

XS
SM
MD
LG