Linkovi

Glazba i poezija na albumu "The New Bossa Nova" Luciane Souza


Ljubitelji bossa nove – stariji i mlađi - slave ove godine 50. obljetnicu tog brazilskog glazbenog žanra koji je prvo zaveo Ameriku, a onda osvojio i ostatak svijeta. Vokalistica brazilskog porijekla Luciana Souza, koja u New Yorku živi već niz godina, izdala je nedavno album pod naslovom The New Bossa Nova.

Četrdesetjednogodišnja Luciana Souza, rodom iz Sao Paola, vokalistica je svjetskog ranga, dobro poznata i priznata među ljubiteljima jazza. Ima diplomu iz jazz kompozicije, sa Berklee College of Music u Bostonu; magisterij iz studija jazza, sa New England Conservatory of Music; predavala je četiri godine na Manhattan School of Music u New Yorku; godine 2004., u anketi Down Beata, jazz-kritičari su je proglasili najperspektivnijom novom vokalisticom; godine 2005., Udruga jazz-novinara – Jazz Journalists Association – proglasila je Lucianu Souza jazz-vokalisticom godine; tri puta je nominirana za nagradu Grammy; zabilježila je uspjeh i u suvremenoj klasičnoj glazbi; i nastupala je diljem svijeta, uglavnom s malim kombo–sastavima i orkestrima, pjevala na više od 30 albuma dobro poznatih drugih glazbenika – od Marije Schneider do Kennyja Wheelera, Danila Pereza...

Lucianin najnoviji, sedmi po redu album, prvi za etiketu Verve, podsjeća na sve najbolje elemente bossa nove, glazbenog žanra u koji su se američki jazz-glazbenici i slušatelji zaljubili prije pedeset godina. A njena sposobnost da asimilira glazbu i nazore njene adoptivne američke kulture u njeno brazilsko nasljeđe, piše All About Jazz, istovremeno i uzbuđuje i umiruje.

Jedanaest skladbi na albumu The New Bossa Nova Lucianine su duboko osobne varijacije na njenu voljenu bossa novu. Uz izuzetak dvije originalne, koje je Luciana napisala sa suprugom Larryjem Kleinom, producentom albuma, sve druge su kombinacija bossa nove i pjesama nekih od najboljih kompozitora songova iz druge polovice 20. stoljeća koji su na nju i imali velikog utjecaja. Materijal je to s doista najrazličitijih izvora – Joni Mitchell, James Taylor, Sting, Steely Dan, Randy Newman, Brian Wilson, Leonard Cohen...pjesme u kojima se spajaju glazba i poezija....

“Željeli smo istražiti estetiku bossa nove,” kaže Luciana Souza u intervjuu za All About Jazz. “Budući da je bossa stara 50 godina, mislili smo da bi bilo lijepo kad bismo taj stil malo obnovili, predstavili ga na jedan drugi, novi način. Svijet je danas tako bučan i glasan i nemiran i nervozan da pridobiti ljude da sjednu i slušaju nešto što je tiho i mirno i sporije predstavlja pravi izazov. Ali vjerujem da mogu i da hoće... da mogu usporiti malo, da mogu odvojiti vremena u svojim superzaposlenim životima, natočiti sebi čašu pića i prepustiti se poeziji u ovim pjesmama.”

Luciana Souza i jest pjevačica s posebnim interesom za riječi koje pjeva. Među njene prijašnje projekte spadaju i albumi poezije – godine 2000., izdala je Pjesme Elizabeth Bishop, američke pjesnikinje koja je živjela u Brazilu gotovo 20 godina, a 2004. godine, pod naslovom Neruda, i album poezije čileanskog pjesnika Pabla Nerude.

Bossa novu na ovom albumu i koristi kao medij za prenošenje poezije niza sjajnih kantautora na jedan novi način u kojemu minimalistička estetika bossa nove služi kao krajobraz unutar kojega njihova poezija dobija novi intenzitet, obnovljeno značenje.

Kroz sve odabrane pjesme provlači se jedna tema – ljubav, i njene mnogobrojne manifestacije - požuda, ljubomora, gubitak, prijateljstvo, nostalgija... Ljubav je jedan element u našim životima, kaže Luciana, koji će uvijek biti i pitanje i odgovor, i najčešća je tema u poeziji otkako je čovjek počeo pisati.

Zadnja na albumu je The Waters of March, legendarnog majstora bossa nove Antonia Carlosa Jobima. “Smatrali smo,” kaže Luciana Souza, “da treba uvrstiti jednu koja predstavlja kariku s najboljim brazilskim bossa nova kompozicijama i odlučili da bi dobra bila jedna nova, svježa prezentacija Jobimove fantastične The Waters of March. Ona predstavlja vezu s prošlošću i na neki je način pledoaje za sve druge pjesme na albumu. Jobimova je, međutim, o transcedentalnoj ljubavi – onoj vrsti neizrecive, neopisive ljubavi koju nazivamo Bogom...

XS
SM
MD
LG