Linkovi

Hrana skuplja i u SAD-u


Skok cijena hrane na svjetskom tržištu, koji je uzrokovao i nasilje diljem svijeta, Amerikanci tek počinju osjećati i to kada dođu platiti na blagajnu. Cijene osnovnih prehrambenih atrikala sve su veće. Skuplje mlijeko uvjetuje i skuplju jutarnju kavu, skuplja jaja, brašno i riža, povećavaju račune u restoranima. Stručnjaci kažu, poskupljenja goriva i hrane u uskoj su vezi. I oni kojima je hrana najpotrebnija, a to su djeca, osjećaju promjene.

U Americi, naime, oko 31 milijun djece koristi besplatan ili beneficiran školski obrok, a cijena jednog obroka mogla bi biti povećana i za 20 posto. To će, nesumnjivo, utjecati na ograničene školske i roditeljske budžete namijenjene dječjoj ishrani. Još je jedna pojava nova za Amerikance – ograničavanje prodaje pojedinih artikala, kao, na primjer, riže. Tako su dva najveća lanca prodaje na veliko – Sam`s Club i Costco – odlučila prodavati najviše po četiri vreće riže jednom kupcu.

“Ne želimo stvoriti paniku tamo gdje mislimo da panike nema. Mi smo, naime, u stanju imati potpuno normalno snabdijevanje brašna ili riže. Da nismo, to bi bila drugačija priča.”

Analitičar Lester Brown kaže sljedeće:

“Ovo nije uobičajena situacija i mislim da se mogu prisjetiti da smo imali neku redukciju posljednji put tijekom Drugog svjetskog rata!”

Nitko u Americi, gdje se smatra da hrana neće poskupjeti više od četiri posto, što je na prošlogodišnjoj razini, ne vjeruje da će ovdje biti nekog ozbiljnog nedostatka hrane, kao što je to već slučaj u nekim dijelovima svijeta, ali globalna kriza s hranom, ipak, pogađa najosjetljivije slojeve društva.

Tako u New Yorku skladište Banke hrane ima sve više praznih polica, što bi moglo izazvati nezadovoljstvo onih koji se za prehranu oslanjaju na Banku hrane. Pitanje je – što učiniti? Stručnjaci kažu da je za kraći vremenski rok najbolje poslati hranu onima koji su gladni, a dugoročno gledano Sjedinjene Države bi trebale obustaviti korištenje kukuruza za etanol, odnosno biološko gorivo, te osigurati poljoprivrednicima u siromašnijim zemljama uvjete da sami mogu proizvoditi hranu.

Jeffrey Sachs je svjetski poznat ekonomist:

"Afrika bi mogla udvostručiti proizvodnju hrane u roku od nekoliko godina ukoliko bi tamošnji poljoprivrednici dobili malu pomoć."

Osim što bi to pomoglo afričkom stanovništvu to bi moglo biti korisno i za Ameriku – kažu analitičari – jer, smanjenje cijena hrane može umanjiti i sigurnosnu nestabilnost u tim zemljama, koja, opet, može biti prijetnja i po sigurnost Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG