Linkovi

Blogeri 'preoblikovali' američku izbornu kampanju


Izborna kampanja u Sjedinjenim Državama ove se godine kontinuirano mora prilagođavati novom medijskom okružju kojim više ne dominiraju veliki dnevnici i nacionalne televizijske mreže. Glen Kates je otišao na sveučilište Georgetown, ovdje u Washingtonu, na panel o utjecaju političkih blogova i Interneta općenito na dijalog na američkoj izbornoj sceni.

Prošlotjedna debata između Baracka Obame i Hillary Clinton još nije niti prošla a blogovi na Internet stranicama televizijske mreže ABC – koja je organizirala debatu – bili su puni gledateljskih komentara. Publika nije toliko komentirala nastup samih kandidata već je davala svoja mišljenja o voditeljima debate. Većini gledatelja se, naime, nisu sviđala pitanja koja su novinari postavljali – naglašavale su se navodno previše osobne razlike između Obame i Hillary Clinton, a nije se išlo u bit problema, u analizu političkih i ekonomskih tema.

Nakon toga su se i tradicionalni mediji – tiskani i elektronski – okrenuli kritici svojih kolega - voditelja debate - umjesto da naglasak stave na razlike u izbornim programima dvojice kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Kolumnist dnevnika Washington Post E. J. Dionne ovakav stil izvještavanja smatra izravnim utjecajem 'novih medija' - blogova i političkih Internet sajtova – na kojima, kako kaže, 'svatko, a ne samo novinar, može reći što misli'. 'Blogovi su korisni za demokraciju jer kontroliraju tradicionalne medije' – smatra E.J. Dionne.

Jonathan Martin, koji na blogu Politico.com piše o izbornim aktivnostima Republikanske stranke, smatra da su novi, na Internetu temeljeni mediji, dobra stvar zbog toga što pružaju mogućnost da veći broj ljudi izrazi svoje mišljenje. S druge strane, Diana Owen, profesorica na Sveučilištu Georgetown, misli da tradicionalni mediji nisu postali kvalitetniji – zbog toga što danas postoje blogovi i Internet. 'Više se govori o anketama i imidžu političara, a manje o bitnim pitanjima izborne kampanje' - smatra ona.

Abby Mills, studentica postdiplomskog studija na Georgetownu, kaže da ne vjeruje blogerima koji pišu o politici, te da vijesti još uvijek radije potraži u 'klasičnim' medijima – na radiju, na televiziji ili u novinama. Kao primjer nevjerodostojnosti političkog bloga ona navodi izjavu jednog bloggera koji je rekao da ne provjerava informacije o kojima piše, već da to za njega čine čitatelji - kada ukazuju na pogreške u njegovu izvještavanju.

'Klasični' su mediji vjerodostojniji izvor informacija, složili su se svi sudionici panela na Georgetownu. Međutim, razlike između tradicionalnih i 'novih' medija postaju sve manje jer se oni udružuju. Neke od glavnih medijskih 'priča' iz ovogodišnje izborne kampanje postale su aktualne upravo zato jer su ih 'uhvatili' –novinari-amateri, blogeri.

Primjer je nedavna, prilično kontroverzna, karakterizacija glasača iz radničkih slojeva - koju je ponudio Barack Obama. Senatorovu izjavu – koju su njegovi protivnici odmah kritizirali kao arogantnu i snishodljivu - nisu zabilježile kamere. Da nije bilo jednog blogera, za nju američka javnost ne bi ni znala. Oni koji ignoriraju 'nove medije' – bili oni političari ili novinari – čine to na svoj rizik, poručili su sudionici panela na sveučilištu Georgetown.

XS
SM
MD
LG