Linkovi

Američko izvješće oštro kritizira nastojanja  pakistanske vlade u borbi protiv terorizma


Agencija američke vlade, koja kontrolira trošenje novca iz državnog proračuna, oštro kritizira napore vlade Pakistana u borbi protiv terorizma, koje financira Washington. Navodi se da u plemenskim područjima uz granicu s Afganistanom teroristi al-Qaide i talibani još uvijek nalaze sigurno utočište. Ovo američko izvješće objavljeno je u trenutku kada nova, pakistanska vlada razmatra načine borbe protiv islamskog ekstremizma kao i odnosa s Washingtonom.

U izvješću agencije koja kontrolira trošenje novca poreznih obveznika navodi se da Washington, ne samo da nije postigao svoj cilj da uništi utočišta terorista na pakistansko-afganistanskoj granici, već nema niti strategiju da to učini. Administracija predsjednika Busha 2003. godine objavila je nacionalni plan borbe protiv terorizma, koji je Kongres prošle godine usvojio i on se sada primjenjuje.

Charles Johnson je autor izvješća koje kritizira vladine napore u borbi protiv terorista u Pakistanu i Afganistanu. On kaže da na tom poslu radi nekoliko američkih agencija – CIA, Državno tajništvo, Pentagon, Nacionalni centar za borbu protiv terorizma - ali da njihovi napori nisu koordinirani. "Koliko mi vidimo, sve te ustanove nisu još sjele za stol i utvrdile zajednički, konačni plan. Čini se da su napori u tom pravcu u tijeku, da se sjedne i postigne sporazum i krene naprijed. No, činjenica je da takav plan još nismo vidjeli, i to nas brine".

U posljednjih šest godina, Sjedinjene su Države dale Pakistanu pomoć vrijednu 10 i pol milijardi dolara. Gotovo šest milijardi od te svote potrošeno je na financiranje pakistanskih vojnih akcija u planinskim predjelima uz granicu s Afganistanom, gdje žive paštunska plemena za koje su sumnja da pomažu al-Qaidi i talibanima. Problem je u tome što je danas al-Qaida ponovno aktivna u tim krajevima. Upitan što misli o ovom problemu, glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto kaže da – očito – predstoji još dosta posla. "Tamo još treba dosta toga napraviti. Svatko tko je upoznat sa situacijom u planinskim područjima Pakistana svjestan je koliko je to težak problem. Pred nama je puno posla, i mi to moramo obaviti".

Dužnosnici obavještajnih službi, koje su odgovorne za borbu protiv terorizma, nisu željeli govoriti o ovom problemu. Robert Grenier, bivši stručnjak Središnje obavještajne službe CIA-e za protu-terorizam, koji je godinama radio u Pakistanu, kaže da ga ne čudi da u toj zemlji nije postignut napredak. "Situacija je ista kao i u Afganistanu. I tamo – od 11. rujna 2001. pa na ovamo – djeluju mnoge naše agencije, ali svaka za sebe, svaka 'gura' svoje. Tako da me ne čudi da u Pakistanu postoji isti problem, gdje je situacija još daleko teža".

Izvješće američke kontrolne agencije dolazi u trenutku dok se u Pakistanu uspostavlja prva civilna vlada, nakon višegodišnje vojne vladavine. Vlada je najavila da će s lokalnim islamističkim strujama pokušati postići sporazum. U pregovore neće ulaziti jedino kada su u pitanju stranci koji se bore u al-Qaidinim redovima.

Christine Fair, stručnjakinja za Pakistan koja radi u nezavisnoj organizaciji RAND Corporation, kaže da političke promjene u Pakistanu kompliciraju američku borbu protiv terorizma. Naime, mnogim se Pakistancima ne sviđa što njihova zemlja na tom planu uopće surađuje s Amerikom. "Većina Pakistanaca to ne smatra svojim ratom. Misle da je to američki rat. Sve je više i pripadnika političke elite koji misle tako. Sve je više ljudi kojima je dosta da pakistanska vojska ubija vlastiti narod".

Demokratski kongresmen Howard Berman, koji je zatražio analizu američke pomoći Pakistanu - izjavio je da su ga nalazi šokirali, te je na tu temu najavio svjedočenje u Zastupničkom domu.

XS
SM
MD
LG