Linkovi

Strobe Talbott: 'Američko-ruski odnosi se postpuno poboljšavaju'


Američko-ruski odnosi postupno se poboljšavaju – tvrdi Strobe Talbott, koji je bio glavni savjetnik Billa Clintona za Rusiju. On je optimist, jer – kako kaže – sljedeći će američki predsjednik pomoći Rusiji da se do kraja integrira u međunarodne političke i trgovinske strukture.

U posljednjih deset godina, odnosi Sjedinjenih Država i Rusije bili su – kako bi rekli diplomati – 'složeni'. Dvije su zemlje surađivale u rješavanju niza strateških pitanja. No, Washington i Moskva o nizu geopolitičkih pitanja razmišljaju vrlo različito. Na osobnoj razini, dvojicu predsjednika, Georgea Busha i Vladimira Putina, povezuje prijateljstvo.

Strobe Talbott - koji je za mandata bivšeg predsjednika Billa Clintona bio zamjenik državnog tajnika te glavni vladin stručnjak za Rusiju – smatra da u odnosima Moskve i Washingtona u posljednjih sedam i pol godina nije postignut pun potencijal, bez obzira na dobar osobni odnos dvojice predsjednika. "Kada je Bush postao predsjednik, Rusiji nije pridavao veliku važnost. Rusija je bila gurnuta u stranu. To se promijenilo nakon terorističkih napada od 11. rujna. No, ubrzo nakon toga – došle su do izražaja brojne razlike između Washingtona i Moskve. Odnosi su, kratko rečeno, bili prilično problematični".

Strobe Talbott je danas direktor Instituta Brookings, nezavisnog političkog think-tanka u Washingtonu. On smatra da bi intenzivnija diplomatska aktivnost, koja je primjetna od nedavno, mogla voditi produktivnijim odnosima Sjedinjenih Država i Rusije. "Administracija predsjednika Busha prošla je kroz vlastitu transformaciju, prelazeći iz jednog mandata u drugi. U posljednje četiri godine, predsjednik Bush prema Rusiji vodi politiku koja će njegovom nasljedniku – ma tko to bio – ipak olakšati posao".

XS
SM
MD
LG