Linkovi

Nova tehnika vizualiziranja stanica ljudskog organizma


Grupa američkih istraživača razvila je novu tehniku vizualiziranja arhitektura živih stanica.

Tim istraživača sa medicinskog fakulteta sveučilišta Stanford, kome pripada i naš današnji sugovornik doktor Sanjiv Sam Gambhir, razvila je revolucionarnu novu tehnologiju s ogromnim potencijalom unapređenja moderne dijagnostike. Osnova ove nove tehnike bazira se na spektroskopiji ili načinu prikupljanja svjetlosnih signala iz dubine organizma.

Metoda je slična magnetskoj rezonanciji koja se već dulje vrijeme koristi u dijagnostičke svrhe, ali za razliku od radijacije, spektroskopija prikuplja svjetlosne signale. Pitamo profesora Gambhira kako ovo u praksi funkcionira. Prvo, kaže nam, miševima se injekcijom daju posebno pripravljene nano-čestice koje su u stanju prepoznati stanice raka. "Ako sada životinju osvijetlimo posebnom vrstom svjetlosti, ona će uzrokovati da ove nano-čestice odgovore svjetlosnim signalom druge frekvencije. Ova svjetlost se emitira iz organizma i mi je prikupimo posebnim sistemom detekcije."

Kako su nano-čestice specifične samo za jednu vrstu molekule, a svaka vrsta nano-čestica emitira sebi svojstvenu vrstu svjetlosnog signala, nova tehnologija omogućava detekciju velikog broja različitih molekula u isto vrijeme. Ovaj je aspekt neobično važan. "Jedan signal nam kaže da su u organizmu prisutne stanice raka. Drugi signal u isto vrijeme pokaže da su u organizmu prisutne i molekule koje te stanice izlučuju i na taj način potvrde postojanje malignih stanica. Time se valjanost rezultata jako povećava" - objašnjava doktor Gambhir.

On tumači kako se ovime otvaraju nebrojene mogućnosti za ranu dijagnostiku patoloških stanja kao što je rak dojke: "Kad osoba napipa kvržicu u području dojke, ona je oko jedan centimetar u promjeru i sadrži 3 milijarde malignih stanica. Nije teško razumjeti zašto bi se mogućnost izlječenja znatno povećala kada bi se ova kvržica mogla otkriti kada se još ne može napipati i kada sadrži samo oko par stotina stanica. Ja vjerujem da se naša nova tehnologija vremenom može unaprijediti do te mjere da postane dovoljno osjetljiva da se njome otkrije mali broj malignih stanica."

Gambhir za kraj dodaje kako bi nova tehnologija, ukoliko prođe uspješno kroz klinička ispitivanja na ljudima, mogla postati rutinska dijagnostička procedure na ljudima za samo tri godine. Originalna studija objavljena je u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

XS
SM
MD
LG