Linkovi

“Territory,” Tonyja Trischke, i više od albuma za isticanje njegove virtuoznosti na bendžu


S nominacijom za nagradu Grammy, za svoj prošlogodišnji album Double Banjo Bluegrass Spectacular, Tony Trischka, legendarni bendžo inovator, jedan od najštovanijih na tom glazbalu, upravo je, za etiketu Smithsonian Folkways, izdao i svoj najnoviji album – Territory.

Tony Trischka kaže da nije on odabrao bendžo nego bendžo njega. Ali tijekom svoje četrdeset godina duge karijere, Trischka je inspirirao cijelu jednu generaciju bluegrass glazbenika da se ozbiljno late bendža. On sâm bio je mentor svjetski poznatog Bele Flecka.

Na spomen bendža, većina će, vjerojatno, prvo pomisliti na temu iz filma Deliverance, ali može bendžo i puno toga drugoga. Trischka desetljećima već i istražuje njegovu bogatu povijest i demonstrira, vlastitom spektakularnom tehnikom, kreativni potencijal tog američkog nacionalnog glazbala. I na najnovijem albumu Territory, Trischka pretražuje široki kreativni teren bendža, integrira razne stilove i načine muziciranja, s raznih strana svijeta – od klasičnog bendža s kraja 19. i početka 20. stoljeća, afričke (konkretno, zapadnoafričke kora glazbe) i afro-američke glazbe, folka, Americane, keltskih reelova, havajske, bluesa... Tijekom godina, Trischka je snimao i tradicionalnu i suvremenu glazbu. I album Territory otkriva njegove brojne i razne interese i utjecaje. Stilska raznolikost i jest najprivlačniji aspekt ovog Trischkinog albuma...

Na albumu je dvadeset i jedna skladba, “štimovi” su razni, za svaku je aranžman radio Trischka. Većinu skladbi čine nove, originalne, Trischkine, i više od polovice solo su izvedbe. Uglavnom na bendžu sa pet žica, ali i na tenoru i plectrumu sa četiri žice, kad izvodi irsko-keltske melodije, na National slide-bendžu, u jednoj inspiriranoj glazbom Havaja, na bendžu izrađenom od metala i od drveta, na bendžu sa žicama od najlona i čelika, i na banzi, glazbalu izrađenom od tikve, u radionici majstora Davida Hyatta, u Arkansasu, glazbalu afričkog porijekla, pretečoj današnjeg bendža.

I dok u 12 solo izvedbi istražuje cijelu paletu bendžo zvukova i tradicija, cijelu paletu međunarodnih utjecaja, Tony Trischka je za preostalih devet skladbi, među kojima je nekoliko tradicionalnih i nekoliko bluegrass standarda, pozvao na suradnju nekolicinu drugih majstora - Petea i Mikea Seegera, Billa Evansa i melodijskog bendžo inovatora Billa Keitha, pa na albumu ima i nekoliko bendžo dueta. A ima i par s članovima Trischkinog izvanrednog benda.

“Territory,” s detaljnim popratnim tekstom, “štimovima” i savjetima, prava je lekcija iz bendža, ali i istinski užitak za svakoga tko voli slušati, i tko cijeni, virtuoza pustolovnog duha.

XS
SM
MD
LG