Linkovi

Tvrtka Goldman Sachs financira obrazovanje poduzetnica u zemljama u razvoju


Pred zene-poduzetnice u zemljama u razvoju cesto se postavljaju izazovi koji ogranicavaju njihove izglede na uspjeh i rast, od manje obrazovanja nego sto ga dobijaju muskarci do manje financijske pomoci. No, uz bolje razumijevanje osnovnih aspekata biznisa – planiranja, financiranja, umrezavanja i marketinga – te se prepreke mogu svladati. Program zvan Incijativa 10.000 zena pruza poduzetnicama poslovno obrazovanje, pomaze im u osnivanju uspjesnih biznisa i pomazuci njima, pomaze njihovim zajednicama i gospodarstvima njihovih zemalja.

Globalna financijska tvrtka Goldman Sachs ulozit ce, tijekom petogodisnjeg razdoblja, sto milijuna dolara kako bi 10.000 zena dobilo potrebno poslovno obrazovanje i obuku. Znacajna je to investicija Goldman Sachsa u program globalnog karaktera. Generalna direktorica firme Dina Powell kaze da je incijativa usmjerena na poboljsanje kvaliteta i dostupnosti poslovnog obrazovanja zenama: "Pjesnik Hafez Ibrahim lijepo je rekao: Kad obrazujete i osposobite zenu, obrazovali ste i osposobili zemlju. Mi vjerujemo da osnaziti zenu znaci osnaziti obitelj i da time ulazemo u drustvo, da nase ulaganje, dakle, ima visestrukog ucinka."

U inicijativi sudjeluju i neka od vodecih americkih sveucilista – Harvard, Columbia, Brown i Stanford. Svoju suradnju, kaze Dina Powell, ostvaruju kroz partnerstva s regionalnim poslovnim skolama: "Imamo niz akademskih partnera na Srednjem Istoku, u Aziji i u africkim zemljama."

Jedan od tih regionalnih akademskih partnera Panafricko je sveuciliste u Lagosu, u Nigeriji. Peter Bamkole, direktor njegovog programa za razvoj poduzetnistva, kaže: "Osposobljavat cemo pedeset zena svake godine. Dolaze k nama dva, tri puta tjedno. Onda se vracaju svom poslu da bi u praksi primijenile ono sto su naucile. Potom ponovno dolaze k nama, s pitanjima, razmjenjuju iskustva, i opet se vracaju svojim biznisima. Uz financiranje tih programa, Goldman Sachs zenama jamci jos i dodatnu jednogodisnju savjetnicku pomoc. Znate i sami, prva je godina kriticna za uspjeh biznisa pa takva podrska jamci puno vece izglede za uspjeh biznisa."

Inicijativa 10.000 zena program je prilagodjen razlicitim zemljama i uvjetima. Svako regionalno sveuciliste koje u njemu sudjeluje odredjuje i vlastite kriterije kako bi udovoljili vlastitim potrebama. Dok Panafricko sveuciliste od zena trazi da najmanje tri mjeseca vode vlastite biznise prije nego se ukljuce u sveucilisni program, Americko sveuciliste u Afganistanu ne postavlja te uvjete.

"Želimo da se u program ukljuce i one koje trenutacno imaju biznise i one koje o poduzetnistvu tek razmisljaju. Primamo sve, bez obzira na godine, bez obzira na to imaju li iskustva ili ne" - kaže Melissa Rudderham, glasnogovornica Americkog sveucilista u Afganistanu te dodaje: "Nas program traje 40 sati. Nudi zenama osnove iz poslovnog managementa. Osposobljava afganistanske poduzetnice u razvijanju poslovnog plana – sastavljanju poslovnih prijedloga, upravljanju projektom, itd."

Melissa Rudderham se nada da ce program privuci ambiciozne zene, s potencijalom, iz svih dijelova Afganistana, ne samo iz glavnog grada.

Na Americkom sveucilistu u Kairu, program Inicijativa 10.000 zena otvoren je zenama zemalja Srednjeg Istoka i sjeverne Afrike. Maha Elshinnawy, profesorica managementa, kaze da Sveuciliste nudi dva stupnja izobrazbe prvoj skupini od pet stotina zena – pocetnicki i napredni: "Svaki je stupanj intenzivni program u trajanju od pet tjedana. Sastoji se ne samo od predavanja, vec i posjeta tvornicama, poduzecima, poslovnim entitetima, dovodjenju posebnih predavaca. Ono sto je vazno, zene, polaznice tecaja, na taj ce nacin moci stvarati mrezu kontakata, ne samo medjusobno, nego i s industrijskim i akademskim predstavnicima."

Zene u srednjeistocnim zemljama, kaze Maha Elshinnawy, cesce se odlucuju za mikro-poduzetnistva, sa pet ili manje uposlenika. Ali sa znanjem i iskustvima koja ce steci pohadjanjem programa, one bi trebale steci i vise pouzdanja, biti spremnije na poduzimanje vecih koraka, stvaranje vecih poduzetnistava. "Zelimo ih ohrabriti u tome, kako bismo imali i vece biznise u rukama zena. Zelimo vecu zastupljenost zena, zelimo da se razviju i u neka druga podrucja. Trgovina je za sada najvece podrucje, tu ih najvise ima, ali zeljeli bismo vidjeti i veci broj zena u sektoru usluga, financija, drugim djelatnostima" - objašnjava Maha Elshinawi.

Sto je veci broj zena u uspjesnim i razlicitim biznisima, na Srednjem Istoku i diljem svijeta, kaze Maha Alshinnawy, to su veca njihova primanja, placanje poreza, zaposlenost, a to su vece i nade da ce one navesti druge – zene i muskarce – na zapocinjanje njihovih vlastitih biznisa. Program Incijativa 10.000 zena postaje, na taj nacin, profitabilna za svakoga.

XS
SM
MD
LG