Linkovi

Klimatske promjene ugrožavaju kvalitetu američkog prometnog sustava


Rast razine mora i naleti sve jačih oluja predstavljaju rastuću prijetnju američkom sustavu cesta, pruga, luka i aerodroma - tvrdi novo izvješće Nacionalnog istraživačkog vijeća. Kako izvješćuje Rosanne Skirble, istraživanje poziva vladine i gospodarske planere da počnu uzimati u obzir klimatske promjene pri dizajniranju prometnih sustava.

Stotinu tisuća kilometara auto putova uz morske obale i rijeke povremeno je poplavljeno. Ozbiljnije pogoršanje vremena moglo bi učiniti te putove neprohodnima, što je veliki problem obzirom da su mnogi od njih predviđeni kao evakuacijski pravci u slučaju prirodnih katastrofa.

Inženjer Henry Schwartz, čelnik odbora Nacionalnog istraživačkog vijeća koji je sastavio navedeno izvješće kaže da bi kaos uzrokovan takvim prometnim uskim grlima mogao biti vrlo skup, te, isto kao što stoji u nalazima komisije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, i njegovo izvješće ukazuje na stvarnost globalnog zatopljenja uzrokovanog ljudskom djelatnošću.

"Naš odbor je prihvatio taj stav i postavio pitanje kakav bi utjecaj globalno zatopljenje moglo imati na promet" - kaže Henry Schwartz.

Klimatske prijetnje izdvojene u izvješću uključuju povećan broj jako vrućih dana, toplinske valove, više temperature na Arktiku, rast razine mora, povećanje obilnih padalina i jačanje uragana. Američki prometni sustav dizajniran je i izgrađen u skladu s lokalnim klimatskim uvjetima, na osnovu uvriježenih klimatskih modela i predviđanja.

Henry Schwartz kaže da bi te prognoze mogle biti manje pouzdane, osobito obzirom na klimatske ekstreme zabilježene posljednjih desetljeća: "Krivulja se pojačala, ekstremi će biti viši, čemu se trebamo prilagoditi. Oluja koja bi prije došla jednom u 100 godina sada bi mogla doći svakih 50 godina. Postavlja se pitanje – što je odgovarajući stupanj koji dizajn naše infrastrukture mora doseći. Naš je savjet lokalnim dužnosnicima koji do sad nisu u pravilu uzimali zatopljenje u obzir, da počnu sastavljati inventar infrastrukture koja je izložena riziku u slučaju klimatskih promjena."

Jedan takav inventar počet će se sastavljati u državi Massachusetss kasnije ove godine. Louisa Paiewonsky, upravitelj odjela za ceste države Massachusetts, kaže: "Popisivat ćemo kritičnu nisko položenu i obalnu cestovnu infrastrukturu, da bi mogli procijeniti izloženost posljedicama klimatskih promjena."

Nacionalno istraživačko vijeće također poziva na stvaranje baze podataka vezanih za promet i klimatske promjene, na bolju komunikaciju meču prometnim upravama i ustanovljenje novih inženjerskih standarda. Schwartz kaže da lokalne, državne i savezne vlasti moraju surađivati zajedno s privatnim sektorom u prilagoditi se promjenama. Takvo bi djelovanje, kaže Schwartz, moglo pridonijeti izbjegavanju skupih problema u budućnosti, i još skupljih popravaka prometne mreže koja je od vitalne važnosti za naciju.

XS
SM
MD
LG