Linkovi

Izvješće američkog Državnog tajništva o stanju ljudskih prava u svijetu: Sudan, Sirija i Uzbekistan pridodani skupini najozbiljnijih kršitelja ljudskih prava


U jučer objavljenom godišnjem izvješću Državnog tajništva o stanju ljudskih prava u svijetu, popisu najgorih kršitelja ljudskih prava pridodani su Sudan, Sirija i Uzbekistan. Skupinu zemalja gdje je situacija najgora karakterizira diktatorska vlast koja nije odgovorna građanima – navodi se u izvješću američkog Državnog tajništva.

Osim Sudana, Sirije i Uzbekistana, situacija s ljudskim pravima posebno je kritična u Bjelarusiji, Burmi, Kubi, Iranu, Sjevernoj Koreji i Zimbabveu.

Organizacija Novinari bez granica, koja prati slobodu medija, kritizira američku diplomaciju što je ove godine s popisa najgorih prekršitelja izostavila Kinu. U poglavlju Državnog tajništva o Kini, navodi se da ova zemlja nastavlja s praćenjem, maltretiranjem i zatvaranjem političkih kritičara vlade.

Visoki dužnosnik Državnog tajništva odgovoran za problematiku ljudskih prava Jonathan Farrar izjavio je prilikom predstavljanja godišnjeg izvješća da su Sjedinjene Države svjesne i domaćih i stranih kritika na račun Washingtona kada je riječ o poštivanju ljudskih prava u Americi. Vlada Sjedinjenih Država obavještava međunarodne organizacije o svojim djelatnostima na ovom području, u skladu s njezinim međunarodnim obvezama- rekao je Jonathan Farrar.

Kongres Sjedinjenih Država obvezuje Državno tajništvo da svake godine objavi izvješće o stanju ljudskih prava u svim zemljama svijeta – kako bi se procijenilo da li neka zemlja ima pravo na američku ekonomsku, financijsku i drugu pomoć.

U vezi sa situacijom u europskim zemljama, godišnje izvješće Državnog tajništva posebno je kritično prema Rusiji, zbog – kako se navodi – 'izuzetne koncentracije vlasti u Kremlju.' Za rusko se zakonodavno tijelo kaže da je 'podložno izvršnoj vlasti', dok policija svoj posao obavlja 'selektivno'. Ruska je vlast uspjela zastrašiti novinare koji sve češće prakticiraju auto-cenzuru. Represiji su bili podložni i oporbeni političari, u vrijeme parlamentarnih izbora za koje međunarodni promatrači tvrde da su bili 'nepošteni'.

Izvješće američke diplomacije kritično je i prema Bjelarusiji, Ukrajini i Azerbejdžanu, a loše su ocjene na planu poštivanja ljudskih prava dobile i Armenija i Bosna i Hercegovina. Izvjestan je napredak zabilježen u Gruziji i Rumunjskoj. Zemlje u kojima se ljudska prava, općenito gledano, poštuju su. Srbija, Crna Gora, Makedonija, Hrvatska, Grčka, Cipar i Albanija.

XS
SM
MD
LG