Linkovi

U Mississippiju, nastavak primarnih izbora za demokrate


Izborno natjecanje za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke nastavlja se stranačkim izborima u Mississippiju, te, za nešto više od mjesec dana, u Pennsylvaniji. Senatori Barack Obama i Hillary Clinton prilično su izjednačeni. Zbog toga je postao vrlo važan ishod stranačkih izbora na Floridi i u Michiganu, koji su bili održani u siječnju, no Demokratska je stranka, iz proceduralnih razloga, poništila njihove rezultate. To je prijepor čije bi rješenje moglo utjecati na konačni ishod kandidacijske utrke kod demokrata.

Savezne države Florida i Michigan održale su stranačke izbore u siječnju. Želeći da glasovi njihovih pristaša budu relevantni, lokalne podružnice Demokratske stranke s Floride i iz Michigana pomaknule su datum održavanja tih izbora unaprijed, što bliže onim prvim stranačkim izborima u Iowi.

Time su prekršile ranije ustanovljeni redoslijed, te ih je središnjica Demokratske stranke kaznila – poništivši status svih izabranih delegata za nacionalnu konvenciju stranke, na kojoj delegati i službeno biraju predsjedničkog kandidata. No, time je bila poništena i volja oko dva milijuna glasača Demokratske stranke.

Sada kada se izborna utrka između Hillary Clinton i Baracka Obame neočekivano odužila i postala vrlo neizvjesna, Demokratska stranka želi pronaći način da se delegatima Floride i Michigana povrati status, te da i njihovi glasovi budu relevantni u odluci tko će biti predsjednički kandidat na izborima u studenom. Kako to postići?

Postoje dvije alternative – ili priznati postojeći rezultat izbora ili održati nove. Demokratski senator s Floride Ben Nelson kaže: "Moramo pronaći rješenje da i glasovi s Floride i Michigana budu relevantni, da se pribroje onima iz drugih saveznih država. Jer, ako ne pronađemo zadovoljavajuće rješenje, posljedice bi mogle biti vrlo teške."

Iako niti jedan od demokratskih predsjedničkih aspiranata nije aktivno sudjelovao u izbornoj kampanji u ove dvije savezne države - jer je nacionalno vodstvo Demokratske stranke to zabranilo – u njima se svejedno glasalo. I na Floridi i u Michiganu, uvjerljivo je pobijedila Hillary Clinton. Senatorica iz New Yorka želi da se delegatima iz te dvije savezne države vrati status službenih delegata za nacionalnu konvenciju Demokratske stranke.

Ako do toga dođe, Hillary Clinton će povećati ukupan broj svojih pristaša među delegatima – po čemu u ovom trenutku zaostaje za Barackom Obamom.

No, tome se protivi Howard Dean, čelnik Nacionalnog odbora Demokratske stranke.

"Pravila se ne mogu mijenjati usred utakmice. Florida i Michigan su se prvotno izjasnili da će poštivati pravila. Onda su naknadno- za razliku od 48 drugih saveznih država – odlučili da će ih prekršiti. Njihova odluka jednostavno nije u redu, nije poštena – niti u odnosu na izborne kampanje dvoje senatora, a niti u odnosu na preostalih 48 država koje su poštivale raspored održavanja stranačkih izbora," kaže Dean.

Senator iz Illinoisa Barack Obama smatra da bi možda bila najpoštenije ponoviti stranačke izbore na Floridi i u Michiganu. No, onda se nameće pitanje tko bi to trebao platiti.

Prijepor komentira John Fortier iz Instituta America Enterprise u Washingtonu. "Ako u konačnom obračunu Obama bude imao neznatno više delegata od Hillary Clinton, onda će Hillary Clinton reći kako je nepošteno da joj nisu bili pribrojani glasovi s Floride i iz Michigana. Tako je uvijek kada se vodi neizvjesna, vrlo bliska izborna utrka – netko se na kraju osjeća oštećenim. Demokratska stranka se nada da će naposljetku ipak pronaći neko rješenje."

To znači da će se na nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke, koja se održava krajem kolovoza, morati pronaći neko rješenje za delegate iz Michigana i s Floride – dvije vrlo važne i velike savezne države koje će biti ključne za pobjedu na nacionalnim izborima početkom studenog.

XS
SM
MD
LG