Linkovi

Olimpijske igre u Pekingu - izvanredna prilika za poslovne sponzore


Ljetne Olimpijske igre izvrsna su prilika za strane proizvode koji se pokušavaju probiti na unosno kinsko tržište. Lista korporacijskih sponozora za olimpijske igre u Pekingu je duga, budući da tvrtke traže što veću zapaženost na tržištu od 1 milijarde i 300 milijuna stanovnika. Prilog Sama Beattiea.

Središnja televizijska mreža Kine emitirala je širom zemlje pokretanje kampanje uniformi za dragovoljce na olimpijskim igrama u Pekingu. Ova televizijska mreža dopire do više od milijarde gledatalja u Kini. Budući da i ovakvi, manji dogadjaji vezani za olimpijadu privlače pažnju ogromne publike, neke su kompanije platile i do 100 milijuna dolara da budu povezane sa olimpijadom u Pekingu.

Predstavnica tvrtke Adidas, Erica Kerner objašnjava i zašto: "Za nas su Olimpijske igre dio onog što jesmo kao tvrtka. Rekla bih da je to dio našeg korporacijskog DNA sastava. Stoga, naša odluka da sponzoriramo olimpijadu u Kini, koja je naše najbrže rastuće tržište u svijetu, bila je vrlo jasna. To je bilo nešto što smo željeli učiniti."

Adidas je samo jedna od 50 tvrtki koje sponzoriraju Olimpijadu u Pekingu. To je najveći broj korporacijskih sponzora ijedne olimpijade do sada. Stručnjaci tvrde da je razlog tome masovno kinesko televizijsko gledateljstvo.

Usporedimo samo olimpijadu 2004. u Grčkoj, koja ima 11 milijuna stanovnika, sa Kinom, gdje samo u Pekingu živi 17 milijuna ljudi. Analitičar sportskog marketinga Pierre Justo kaže da će ova olimpijada pružiti sponzorima šansu da dopru do čak 300 do 400 milijuna urbanih potrošača u Kini: "Ovo se ne može usporediti sa dosadašnjim Olimpijskim igrama. Svi očekujemo da televizijsko gledateljstvo, naročito ono u Kini obori sve rekorde. Vidjet ćemo brojeve kakve nikad do sada nismo vidjeli."

Ovakav porast u kineskom promidžbenom sektoru je znak da na ovim Olimpijskim igrama natjecatelji neće biti jedini koji će kući odnijeti zlato.

XS
SM
MD
LG