Linkovi

Hillary Clinton revitalizirala kampanju, međutim, Barack Obama i dalje ima više osvojenih delegata


Senatorica Hillary Clinton udahnula je novi život u svoju kampanju za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, pobijedivši u utorak u tri savezne države na stranačkim izborima. Međutim, njen protivnik senator Barack Obama i dalje vodi u broju osvojenih delegata dosad. Ipak ove nove pobjede bivše prve američke dame znače da će se kampanja Demokratske stranke nastaviti još tjednima, ako ne i mjesecima.

Hillary Clinton izjavila je za televizijsku mrežu NBC da su tri pobjede u utorak potvrdile njene tvrdnje kako je iskustvo čini boljim demokratskim kandidatom za predsjednika. "Glasači su konačno usredotočeni na to što misle tko će biti najbolji vrhovni zapovjednik vojske i tko će biti najbolji predsjednik da preokrene sadašnje ekonomske trendove".

Na istoj televizijskoj mreži pojavio se i senator Barack Obama. On je u utorak pobijedio samo u Vermontu. Unatoč pobjedama Hillary Clinton, senator Obama napominje kako i dalje zadržava prednost u borju osvojenih delegata i ostaje na dobrom putu da osvoji stranačku nominaciju.
"Osnovna stvar je da se moja kampanja nalazi u vrlo dobrom položaju. Senatorica Clinton jedva da je okrznula razliku u broju delegata. Sad idemo i Mississippi i Wyoming gdje smo uvjereni da možemo ostvariti dobre rezultate. Ovaj proces se svodi naposljetku na to tko će imati najveći broj delegata, a mi vjerujemo da ćemo to biti mi".

Iako Obama ostaje u vodstvu po broju delegata, malo je vjerojatno da će ijedan od kandidata osvojiti potreban broj delegata u preostalim stranačkim izborima da si osigura nominaciju prije nacionalne stranačke konvencije koja se održava u Denveru, u kolovozu. To znači da će oba kandidata tražiti podršku tzv. superdelegata, kojih ima otprilike 800. Riječ je o izabranim dužnosnicima i stranačkim aktivistima koji su pozvani na nacionalnu konvenciju kao delegati koji nisu dužni naznačiti kako će glasovati, što znači da mogu svoju podršku dati kome god žele.

Politički stručnjaci kažu da su možda posljednji napadi Hillary Clinton na Obamu, u kojima dovodi u pitanje njegovu sposobnost da se nosi s pitanjima nacionalne sigurnosti, preokrenuli ravnotežu u korist bivše prve dame u Ohiu i Teksasu.

Leoni Huddy stručnjakinja je za političke ankete i radi kao konzultant za američku televizijsku mrežu CBS. "To je bio evidentan zamah za Hillary Clinton u demokratskim stranačkim izborima. Osvojila je glasove od ljudi koji su odluku donijeli u posljednjem tjednu, što je oko 30 posto glasača. U Teksasu je 21 posto glasača odluku donijelo u posljednja tri dana prije izbora, a 61 posto je glasovalo za Hillarya Clinton".


Analitičari vjeruju da će pobjede senatorice Clinton u utorak produžiti demokratsku izbornu utrku do kraja. John Fortier analitičar je u Institutu American Enterprise ovdje u Washingtonu. On kaže da će jedan broj neizjašnjenih superdelegata, koji su prije utorka bili skloni glasovati za Obamu, sad pričekati s odlukom. "Hillary Clinton se nada da će rezultati od utorka zaustaviti taj trend te da će možda i ona sama dobiti obećanja nekih superdelegata. Ukoliko to bude u stanju učiniti i zadrži superdelegate koje već ima, te ako ostvari dobre rezultate krajem travnja na izborima u Pennsylvaniji, to je njena šansa da se vrati u utrku. Ukoliko superdelegati, s druge strane, i dalje polako budu prelazili na Obaminu stranu, jer vjeruje da će on biti demokratski kandidat, to će dovesti do toga da će rezultati od utorka izgledati nevažni, jer će se omjer delegata ponovno vratiti tamo gdje je i bio".

Čini se da se Obama nalazi u prednosti u predstojećim stranačkim odmjeravanjima, u subotu u Wyomingu i u utorak u Mississippiju. Međutim, senatorica Clinton uživa prednost u Pennsylvaniji, sljedećoj većoj saveznoj državi gdje se stranački izbori održavaju 22. travnja.

S republikanske strane, senator McCain je u utorak osvojio sve četiri savezne države gdje su se održavali stranački izbori. Nakon toga njegov jedini preostali protivnik, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee, napustio je republikansko nadmetanje za nominaciju. John McCain u srijedu je imao radni ručak s predsjednikom u Bijeloj kući, gdje ga je George Bush i službeno podržao kao kandidata za sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG