Linkovi

'Bolje pakt nego rat' - Institut za demokraciju i Transparency International organiziraju javne rasprave o pogodnostima i obvezama članica NATO saveza


'Bolje pakt nego rat' naziv je projekta kojim se građanima Hrvatske kroz javne rasprave želi predstaviti sve aspekte članstva u NATO savezu i ponuditi odgovore na pitanja koje sve obveze i koje pogodnosti članstvo u tom savezu donosi.

Projekt su jučer u Zagrebu predstavili voditelj hrvatskog ogranka organizacije Transparency International Zorislav Antun Petrović i voditeljica Instituta za demokraciju Andrea Feldman.

Projekt financira američko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj.

Javne će rasprave trajati od konca veljače do početka kolovoza, u dvadesetak hrvatskih gradova. Građani će na okruglim stolovima i tribinama imati prilike čuti domaće i strane stručnjake iz vojnog, akademskog, ekološkog i civilnog sektora. Oni će obrazlagati posljedice ulaska u NATO savez s različitih aspekata – aspekta sigurnosti, vojne opreme, NATO baza, ekološkog aspekta i ostalih.

Andrea Feldman je kazala kako će na okruglim stolovima, od kojih će se prvi održati 28. veljače u Velikoj Gorici, argumente iznositi pristalice članstva u NATO savezu, oni koji su prema članstvu skeptični, kao i oni koji se tome protive. Želimo postići – rekla je Andrea Feldman – 'da neovisno o tome hoće li biti referenduma o članstvu ili ne, da svaki hrvatski građanin o njemu bude informiran'. Andrea Feldman je dodala da je 'velika zabluda reći da građani ne odlučuju. Koliko je meni poznato, NATO savez prati ovu raspravu u Hrvatskoj. Reći da njih ne zanima što misle hrvatski građani je potpuno krivo. NATO savez želi imati pouzdane saveznike.'

Voditelj hrvatskog ogranka organizacije Transparency International Zorislav Petrović kazao je kako se nada da će hrvatska javnost zahvaljujući ovom projektu moći donijeti najkvalitetnije moguće odluke vezane uz pristupanje NATO savezu.

Nosioci projekta žele poboljšati protok informacija kako bi hrvatski građani imali potpunu sliku što članstvo u NATO savezu donosi. Inače, hrvatska je vlada koncem 2006. usvojila komunikacijsku strategiju o pristupanju NATO savezu, ali ta strategija do danas nije dala velikih rezultata.

Prema najnovijim anketama, podrška hrvatskih građana članstvu u NATO savezu kreće se između 48 i 52 posto.

S obzirom da Hrvatska očekuje pozivnicu u članstvo u NATO savez na summitu NATO-a u Bukureštu, početkom travnja ove godine, previše vremena u kojem bi se građanima mogla pružiti kvalitetna informacija o tome što članstvo donosi i nema.

XS
SM
MD
LG