Linkovi

Svijet knjige: 'Savršeniji Ustav' - 23 prijedloga za revitalizaciju američkog Ustava


Larry Sabato čest je gost u našim emisijama gdje komentira aktualne američke političke događaje. Nedavno je objavio knjigu Savršeniji Ustav u kojoj iznosi 23 prijedloga za revitalizaciju američkog Ustava koji bi, po njemu, Sjedinjene Države učinile pravednijom i boljom zemljom.

Jedna od osnovnih postavki knjige Larryja Sabata Savršeniji Ustav jest da očevi utemeljitelji američke nacije nisu pisali Ustav koji bi bio bezvremenski, već su shvaćali da bi ustroj vlade mogao okoštati i da bi taj dokument mogao postati nepravedan u svom temelju te ići na ruku onima koji su već na vlasti. Mehanizmi demokracije koja je uspostavljena u uglavnom ruralnoj zemlji s malim brojem stanovnika nisu samo zastarjeli, već jednostavno ne odražavaju realnost.

Izvorni Ustav Sjedinjenih Država je uz prvih deset amandmana, odnosno Povelje o pravima, dopunjavan samo 17 puta u 220 godina "Ne mislim da naš sustav funkcionira jako dobro u mnogim sferama. Ja ne predlažem da diramo Povelju o pravima ili odredbe o razgraničenu vlasti ili druge fundamentalne dijelove Ustava. Počeo sam razmišljati o ovoj knjizi još sedamdesetih godina. Smatram ju knjigom svoje karijere. Dakle, razmišljao sam o njoj trideset godina i pisao je četiri i pol godine. Uvjeren sam da su utemeljitelji naše zemlje htjeli da revidiramo Ustav na redovitoj bazi".

Američki Senat koji sad ima 100 članova, po dva iz svake države, trebalo bi proširiti s 25 novih članova koji bi dolazili iz najmnogoljudnijih saveznih država. Također, mjesta u Senatu trebalo bi dati i bivšim predsjednicima i dopredsjednicima, koji bi postali nacionalni senatori. Trebalo bi uvesti obvezatnu dvogodišnju službu na nacionalnoj razini, vojnu ili civilnu, za sve mlade u okviru onog što Sabato naziva Poveljom o odgovornosti. Predsjednički mandat bi trebao biti šest godina s mogućnošću produženja za još dvije. Suci saveznih sudova i Vrhovnog suda imali bi mandat od 15 godina Postojeći izborni kolegij bi se zadržao, ali bi doživio brojne izmjene.

Ovo su samo neke od dvadeset i tri kreativna i dinamična prijedloga koje Larry Sabato iznosi u svojoj knjizi Savršeniji ustav. Kombinirajući idealizam i pragmatizam, i ostajući u osnovi dosljedan izvornom dokumentu, Sabato se ipak izlaže svojevrsnom riziku da razljuti milijune tradicionalnih konzervativaca koji američki Ustav smatraju nedodirljivim, a zahtjeve za njegovom revizijom radikalnim. "Suprotstavio bih se etiketi radikalnog. Moja knjiga je provokativna, rekao bih, ali nije radikalna. Napisao sam je da bude provokativna. Ja sam sveučilišni profesor, to je moja dužnost. To je i naša dužnost kao društva. Moramo potaknuti ljude da dublje promišljaju o svojim institucijama i njihovim procesima. Nadam se da je moja knjiga doprinosi tome. Znam da se nitko na ovom svijetu ne bi složio sa svih 23 prijedloga koje iznosim, čak i ja još uvijek posumnjam u neki od njih. Želim ljude navesti da Ustav uzmu u ruku i da ga pročitaju i onda razmisle o njegovim izmjenama. Vrlo malo Amerikanaca uopće zna što piše u Ustavu".

Mogli bismo reći da se osnovna misao Sabatove knjige svodi na to da Ustav kakav su Amerikanci naslijedili u svom sadašnjem obliku ne zadovoljava političke zahtjeve današnjih Sjedinjenih Država. Knjigu Larry Sabata Savršeniji Ustav: 23 prijedloga da se revitalizira naš Ustav i Amerika učini pravednijom zemljom objavila je izdavačka kuća Walker.

XS
SM
MD
LG