Linkovi

Tupelo, Mississippi - jedan od američkih 'cool' gradova


Iako vlada predsjednika Busha nije potpisala Protokol iz Kyota – sporazum Ujedinjenih naroda kojim se 176 zemalja obvezalo smanjiti ispuštanje štetnih ugljičnih plinova – stotine američkih gradova poduzima vlastite akcije na tom planu. Više od 770 mjesta i gradova širom zemlje pridružilo se programu pod nazivom Cool Cities. Erika Celeste, posjetila je grad koji se upravo planira pridružiti ostalima - Tupelo u saveznoj državi Mississippi.

Travis Hunsicker strastveni je ljubitelj prirode. Upravo se vratio s puta po indonežanskim prašumama, a krajem godine planira uspinjanje na planinu Kilimandžaro. Stoga ne iznenađuje da je njegov omiljeni časopis National Geographic Adventure, odnosno “Avanture”, posebno izdanje National Geographic-a.

"Mislim da je broj koji je izašao prije nekih pet mjeseci bio takozvano Zeleno izdanje. Ono je bilo posvećeno svemu što možemo učiniti na lokalnoj razini kako bi pomogli očuvanju okoliša – po logici koja podrazumijeva da ako uživaš u prirodi, želiš joj na neki način i uzvratiti, odnosno pomoći je održati. Tako sam se i ja upitao što mogu učiniti da pomognem" - kaže Travis Hunsicker.

Što je više Travis o tome razmišljao, sve je više bio uvjeren da zaista može nešto učiniti. Odlučio je pomoći kroz projekt Cool Cities. Njega je 2005. godine započela organizacija za zaštitu prirode Sierra Club. Cilj ovog programa je podučiti mjesne dužnosnike o inteligentnim energetskim rješenjima koja bi, na primjer, mogla smanjiti ispuštanja plinova koji zagrijavaju okolinu, umanjiti račune struje i plina, te zaštititi prirodu.

Travis je pristao biti vodeća osoba ovog pokreta u svom rodnom gradu – Tupelo u državi Mississippi. Prvi korak je, kaže, dobiti službeni pristanak gradonačelnika da će učiniti sve u svojoj moći kako bi pomogao smanjiti učinak emisija ugljičnih plinova u svom gradu.

Gradonačelnik mjesta Tupelo, Ed Neely, odmah je na ovu ideju odgovorio pozitivno: "Svi će u Americi morati shvatiti da ne možemo više živjeti kao nekad – da ne marimo za to otkuda nam dolazi gorivo, niti da nas ne brine što naša zemlja velikim dijelom ovisi o energeticima koje dobivamo izvan Amerike. Što prije ljudi postanu svjesni te potrebe, tim ćemo prije moći promijeniti svoje navike i znatno utjecati na druge u zemlji."

Tupelo je, zapravo, već poduzeo neke korake kako bi pridonio očuvanju okoliša. Organizirao je sadnju tisuća stabala koja će pročistiti zrak, smanjiti eroziju tla, i doslovno pomoći sniziti temperaturu zraka u gradu. Započet je i program reciklaže, a automobili gradskih službi zamijenjeni su modelima koji troše manje goriva. A sada je grad startao i s jednim od prvih koraka preporučenih u programu Cool Cities – zamijenjuje žarulje sa žarnom niti, fluorescentnima, što donosi godišnju uštedu u potrošnji električne energije od 30 dolara po žarulji. Također, svi gradski semafori u Tupelu zamijenjuju se štednim lampicama.

Gradonačelnik očekuje da će gradsko vijeće odobriti uključenje grada u projekt Cool Cities tijekom ovog mjeseca. Travis Husnicker želi potaknuti građane koji su oduvijek željeli pomoći svom gradu na polju ekologije, ali nikad nisu poduzeli potrebne korake. No, pri razgovoru s gradskim ocima ili direktorima lokalnih tvornica on nailazi na jedinu prepreku: svi pitaju koliko će ih to koštati.

Mi ljudima kažemo “to je dobro za okolinu”, no ono što oni žele čuti je koliko ćemo mi od toga zaraditi? - objašnjava Travis Husnicker. Kao odgovor, ovaj im mladi zagovornik očuvanja čovjekove okoline navodi rezultate ispitivanja općinskih zgrada u Tupelu, koja pokazuju da će se njihovi godišnji troškovi potrošnje energije, nakon uvođenja ovih ‘zelenih’ promjena, dvostruko smanjiti.

Zamjena semafora će, primjerice, smanjiti tekući proračun za gradsku rasvjetu za 80 posto. A to, prema gradonačelniku Edu Neelyju, dovoljno govori njegovim građanima: "Kadgod možete sačuvati prirodne resurse – a to je ono što je uglavnom poanta svega ovog – te istovremeno poboljšati kvalitetu života u vašem gradu, to je pobjeda za obje strane."

Travis Hunsicker bi želio da se u Tupelu napravi nešto što će direktno izazvati više zanimanja za očuvanje prirode. On vjeruje da, ako grad samo doda više prečki za odlaganje bicikala, to će ohrabriti ljude da voze nešto što ne samo da je dobro za okoliš i za njihovo osobno zdravlje, već bi vrlo lako moglo stvoriti veće poštovanje prema okolini. Seattle u saveznoj državi Washington prvi je grad koji je postao Cool City na samom početku ove kampanje 2005. godine. Danas je on jedan od najzelenijih gradova u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG