Linkovi

Inovacije kao ispomoć za starije


Generacija baby boomera – osoba rođenih u periodu naglog rasta populacije nakon Drugog svjetskog rata – stari. Mnogi od najstarijih boomera, koji su danas u svojim šezdesetim godinama, razmišljaju o odlasku u mirovinu. Brojni boomeri koji se brinu o svojim ostarjelim roditeljima znaju što ih čeka. Budući da su odrasli uz tehnologiju, za pomoć u svojim poodmaklim godinama okreću se upravo tehnološkim inovacijama. Stručnjaci za skrb o starijim osobama neke su od tih inovacija prošlog tjedna predstavili u Kongresu, tražeći zakonsku podršku.

"Ako tehnologija može odgoditi odlazak u bolnicu pacijenta koji pati od Alzheimerove bolesti – a mi znamo da može – uštedjelo bi se nevjerojatno mnogo, a produženje udobnijeg života u vlastitom domu znatno bi koristilo svima", kaže Kathy Bakkenist, jedna od petero ljudi koji su iznijeli dokaze Kongresu kako bi promaknuli jednu novu organizaciju koja ispituje i razvija tehnologije za starije osobe i njihove skrbnike.

Gospođa Bakkenist je zamjenica glavnog direktora Ecumena, jedne od najvećih neprofitnih organizacija u zemlji koja se brine o smještaju starijih osoba. Ona kaže da Ecumen ispituje najnovije tehnologije u svojim brojnim zgradama. Cilj im je pronaći sustave koji su jednostavni za korištenje i dostupnih cijena te koji će njihovim klijentima poboljšati kvalitetu života na vrlo učinkovit način. Primjerice, brojni stanovi posjeduju touch-screen računala – odnosno ona kojima se upravlja dodirivanjem ekrana - za unošenje i pohranjivanje informacija o pacijentu, poput lijekova koje koristi, očitavanja krvnog tlaka, ili popisa svakodnevnih poslova. Neki su stanovi opremljeni sustavom kamera koji se sastoje od senzora veličine ruža za usne, strateški postavljenih po stanu kako bi otkrili eventualne zdravstvene probleme.

"Na klijentu je da odluči o mjestima na koje želi postaviti ove kamere – to može biti frižider, kupaona, ili negdje drugdje u kuhinji. Ovi aparati reagiraju na toplinu i pokret, na temelju čega uspostave normalni modus ponašanja. Bilo kakva promjena uobičajenog ponašanja se analizira i daljinskim putem šalje na kompjuterske ekrane. A na klijentu je da odluči kome će dopustiti pristup tim podacima", kaže Bakkenist.

Osamdeset-dvogodišnja Honor Hacker, umirovljena učiteljica koja sada živi u jednom od Ecumenovih stanova u saveznoj državi Minnesota, osobno je došla u Washington objasniti Kongresu kako joj je ovaj sustav promatranja, poznat pod imenom Quiet Care, ili Tiha skrb, pomogao otkriti njene ozbiljne poteškoće pri disanju za vrijeme spavanja, bolest znanu kao apnea: "Drago mi je da postoji takav dodatni stupanj sigurnosti sa sistemom Quiet Care, a da pritom ne ugrožava moju privatnost", kaže gospođa Hacker i dodaje kako uživa biti jedan od pionira u korištenju novih tehnologija. Posebno joj se sviđa Dakim kompjuterski program koji vježba kognitivne sposobnosti – to je zapravo vježbanje mozga za starije: "Ovaj me je program oživio. Kad ga ne koristim nekoliko dana, dobar je osjećaj vratiti se i vidjeti što sam zapamtila, a što nisam, te kako mogu napredovati".

Dakim Power postavlja izazovne, ali zabavne zadatke, koristeći se slikama, isječcima iz filmova, glazbom i naracijom. Jedan od njih je i onaj pod nazivom “Malo poznate činjenice o slavnim ljudima”, kao, primjerice, ta da je poznati glumac James Cagney bio i amaterski slikar, a pisac James Joyce se bojao pasa. Nakon što se na taj način predstave slavne osobe, korisnici programa moraju odgovoriti na pitanja tako da točan odgovor odaberu pritiskom prsta na ekranu. Ovaj se program već koristi u nekim domovima za njegu starijih osoba i time smanjuje potrebu za individualnim kognitivnim terapijama. A budući da je jedan od ciljeva nove tehnologije kućna upotreba, uskoro će na tržište izaći i “kućna” verzija. Upravo to je svrha Grand Care-a, internetskog sustava kojeg je razvio suprug naše sugovornice Gaythe Hillman: "Kada instaliramo ovaj sistem u kompjuter starijih osoba koje žive same, one na ekranu mogu vidjeti poruke od svojih bližnjih, slike, tjedne liste obaveza, najnovije vijesti, raznu triviju – sve ono što im pomaže u socijalizaciji. Po kućanstvu razmjestimo senzore koji su gotovo neprimjetni, a pomoću kojih se skrbnici korisnika mogu uključiti na internet i vidjeti sve pohranjene podatke. Osim toga, tako mogu biti sigurni i da im se, na primjer, baka kreće normalno, da je temperatura u kući optimalna, te da baka mirno spava".

Mnogi proizvodi i programi predstavljeni na Capitol Hillu, uključujući Power i GrandCare, namijenjeni su za zadovoljavanje osobnih potreba, odnosno da prvenstveno pomognu roditeljima u starosti. Kathy Bakkenist se nada da će oni motivirati Kongres da zakonom podrži ove proizvođače: "Moramo smanjiti prepreke u plasiranju ovih tehnologija na tržište, moramo ih dovesti do potrošača, i pronaći način kako da ih financiramo i učinimo dostupnim velikom broju ljudi".

U sljedećih dvadeset godina 76 milijuna Amerikanaca bit će u dobi za mirovinu. Mnogi od njih mogli bi živjeti do stote godine ili duže. Tehnologije poput ovih prikazanih američkom Kongresu mogle bi te posljednje godine života učiniti zabavnijima i za njih i za njihove obitelji.

XS
SM
MD
LG