Linkovi

'In Bruges' - filmski prvijenac Martina McDonagha


Prvi dugometražni film nagrađivanog pisca Martina McDonagha priča je mračnog humora o dvojici irskih plaćenih ubojica koji se skrivaju u slikovitom flamanskom gradiću prepunom turista. Alan Silverman za nas je pogledao film "In Bruges", s Colinom Farrellom, Brendanom Gleesonom i Ralphom Fiennesom u glavnim ulogama.

Sve počinje s naručenim ubojstvom u Engleskoj; no, kada zločinački poduhvat pođe po zlu, zlikovac koji je naručio ubojstvo pošalje svoju dvojicu plaćenih ubojica na kontinent, dok se stvari malo ne 'ohlade'. Uživajući u sigurnosti srednjovjekovnog flamanskog grada Bruges, u Belgiji, iskusniji od dvojice ubojica – Ken, koga glumi Brendan Gleeson – sretan je što ima vremena za razgledavanje povijesnih crkava i muzeja.

Mlađega od dvojice – Ray, koga glumi Colin Farrell – muči užas zločina koji su počinili u Engleskoj. Međutim, u gotovo jednakoj mjeri pokazuje i prezir prema – kako on to naziva – 'prašnjavim i memljivim reliktima' i prekobrojnim turistima. U međuvremenu, njihova je sudbina u rukama Harryja, mračnog zlikovca - u interpretaciji Ralpha Fiennesa – koji ih je poslao da se sakriju u Belgiji. Naime, on ustanovi da 'čast' zahtijeva da i on ode u Bruges.

Pisac i redatelj Martin McDonagh ustraje da ni na koji način nije Bruges 'uzeo na zub'. Kaže da mu je ideja o priči o iskrivljenoj moralnosti pala na pamet kad je i sam posjetio taj povijesni grad: "Svojedobno sam otišao iz Londona, gdje živim, vlakom u Bruges, na dva dana dopusta. Ništa nisam znao o tom gradu; samo sam vidio negdje njegovu sliku – izgledao je lijepo … i to je bilo sve. Kad sam došao, Bruges me opčarao: sve je izgledalo kao iz bajke, neobično, srednjevjekovno, gotički … Obišao sam sve muzeje i crkve i do sredine drugog dana počeo se dosađivati … sve što sam želio bilo je da se napijem i odem. Te dvije strane moje vlastite ličnosti uhvatile su se u koštac – ona koja voli kulturu i ona koja je pijanac … i tako su i nastali likovi ove priče. A onda sam se upitao: što bi uopće ljudi radili u tom gradu ako nisu turisti? Tako sam stvorio i zaplet o dvojici plaćenih ubojica koji se sakrivaju".

McDonagh čak i najčudniju situaciju začini humorom, za koji kaže da je potreban i likovima u priči, a i publici:"Oni su pobjegli iz prilično jezive situacije. Jedan od likova u najdubljem je očaju zbog grižnje savjesti i razmišlja o samoubojstvu … sve je dosta mračno. Premda sam želio ići dublje u teme osjećaja krivnje i očaja, te mogućeg iskupljenja, nisam htio biti 'teške ruke'. Mislim da promatranje stvari s malo smisla za humor olakšava i najmračnije situacije".

Film je bio snimljen u samom Brugesu, gdje su žitelji bili tako sretni s pruženom im pažnjom da su objavili turističke vodiče s obilježenim lokacijama prema filmskoj priči. Film "U Brugesu" otvorio je ovogodišnji Festival Sundance, u siječnju, a otvorit će i Filmski festival u Dublinu, 15. ovog mjeseca.

XS
SM
MD
LG