Linkovi

Sjedinjene Države žele da Njemačka i neke druge saveznice iz NATO-a u Afganistan pošalju pojačanja


U Vilniusu u Litvi počeo je sastanak ministara obrana članica NATO saveza. Glavna je tema vojna misija u Afganistanu. Naš javlja o polemici između američkog ministra obrane Roberta Gatesa i nekih njegovih europskih kolega – nakon Gatesove izjave da bi saveznici trebali pojačati svoj angažman u toj zemlji.

Robert Gates je prije nekoliko tjedana izjavio da neki američki saveznici iz NATO-a u Afganistan šalju postrojbe i vojne savjetnike koji 'nisu spremni za tu misiju'. Gates je konkretno zamjerio da neke europske snage nisu prikladno uvježbane, te da ne znaju kako se treba boriti protiv talibanske gerile.

Prošli je tjedan jedan njemački dužnosnik medijima dostavio sadržaj pisma čelnika Penatgona, upućenog njemačkom kolegi u kojem Robert Gates traži da Berlin u Afganistan pošalje dodatne snage te da ih preseli s razmjerno mirnog sjevera na nemirniji jug. Njemačka je Gatesov zahtjev odbila.

Julianne Smith, direktorica Programa za europske studije u washingtonskom Centru za strateška i međunarodna istraživanja, kaže da su Europljani donekle zabrinuti jer je Gates bio vrlo agresivan zahtijevajući veće sudjelovanje saveznika u Afganistanu. "Napetosti su porasle zbog misije u Afganistanu. Očekujem da ćemo u sljedećih par tjedana biti svjedoci polemika između Roberta Gatesa i nekih njegovih kolega iz Europe, ne samo iz Njemačke već i drugih zemalja koje jednostavno ne žele učiniti dodatne stvari za ovu misiju".

Glasnogovornik američkog Ministarstva obrane Geoff Morrell oštro je kritizirao zemlje koje ne žele učiniti ono što Washington smatra da je potrebno, kada je u pitanju uspjeh afganistanske misije. "Mislim da su mnoge zemlje koje šalju vojnike u Afganistan svjesne ovog problema. Naime, postoji ozbiljna opasnost da NATO savez postane asocijacija država koje se dijele u dvije kategorije – s jedne strane tu su zemlje koje su odlučne boriti se za uspjeh ove misije. S druge strane – tu su zemlje koje to ne žele. Ministar Gates će o tome govoriti u Vilniusu, i kasnije u Munchenu, u nedjelju. Jer, potrebno je da se NATO savez zajednički uhvati u koštac s problemom koji predstavlja prijetnju ne samo Americi već i Europi".

U nedjelju, u Munchenu se održava međunarodni skup o europskoj sigurnosti. Inače, glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell odbacio je mogućnost da Roberta Gatesa u Vilniusu očekuje 'neprijateljski' stav nekih saveznika. 'Robert Gates ima izvrstan radni odnos sa svakim od svojih europskih kolega' – tvrdi Morrell. Inače, u posljednjih je nekoliko tjedana američki ministar obrane pokušao ublažiti svoje kritike na račun europskih saveznika poput Njemačke, izrazito ih hvaleći.

Međutim, problem nedovoljnog broja kvalitetno obučenih vojnika u Afganistanu je problem – rekao je Robert Gates na nedavnom svjedočenju u Kongresu. Neki saveznici izvrsno obavljaju svoj dio misije – rekao je Gates navodeći Kanađane, Britance, Australce, Nizozemce i Dance, ali je dodao da postoje i zemlje čiji se vojnici u Afganistanu ne bore.

Američki ministar obrane tvrdi da talibani doživljavaju kontinuirane poraze. No, to nije dovoljno – potrebno je da se u regijama iz kojih su talibani izbačeni stabilizira situacija, da se tamo održava red te da se ti krajevi obnavljaju, jer se u protivnom talibani ponovno vraćaju.

Jullianne Smith iz Centra za strateška i međunarodna istraživanja u Washingtonu kaže da ukoliko Europljani u Afganistan ne pošalju dodatne snage – posljedice bi mogle biti ozbiljne. 'Misija će doživjeti neuspjeh, a posljedice će iskusiti ne samo Afganistan, već i Europa kao i Sjedinjene Države' – kaže ova američka analitičarka.

XS
SM
MD
LG