Linkovi

Prve europske reakcije na izbornu pobjedu Borisa Tadića


Predsjednik Srbije Boris Tadić ostaje sugovornik Europske unije i u novom mandatu. U Bruxellesu se nadaju da će s njegovom pobjedom nad radikalom Tomislavom Nikolićem stvari sada krenuti brže.

Ovog trenutka, Srbija je u fazi odnosa s Europskom unijom u kojoj se Makedonija našla prije osam i Hrvatska sedam godina. Na startu ke Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, SSP-a. Sporazum neće biti potpisan bez Mladića u Haagu ili makar bez zelenog svjetla Tužiteljstva da se dogodila puna suradnja. Umjesto toga, složen je prijelazni sporazum i njegovo je potpisivanje rezerviralo termin u svim dnevnicima, 7. veljače.

Prvo se oglasilo slovensko Predsjedništvo čestitajući na visokom odazivu i podsjećajući što Srbiju čeka ukoliko zadovolji kriterije.

'Na Srbiji je ključna uloga na zapadnom Balkanu. Narod Srbije dio je europske obitelji; EU želi produbiti veze sa Srbijom i ubrzati proces njenog približavanja uključujući kandidatski status. Stoga je potičemo da energično provodi nužne reforme potrebne za napredovanje procesa stabilizacije i pridruživanja; ujedno istčemo ključnu važnost dostizanja pune suradnje s haaškim Tribunalom' - glasi priopćenje iz predsjedajuće prijestolnice, Ljubljane, sve uz izražavanje uvjerenja da će Tadićev reizbor ubrzati procese.

'Rezultat izbora je i odraz želja i odlučnosti demokratskih snaga; vjerujem da će Srbija jako skoro zadovoljiti preduvjete za napredak na ovome putu. Računajte na potporu Slovenije' - poruka je iz čestitke Janeza Janše, slovenskog premijera i predsjedajućeg Unijinim Predsjedništvom.

XS
SM
MD
LG