Linkovi

Irak i ekonomija - glavne teme predsjednikova govora o stanju nacije


Predsjednik George Bush održao je sinoć, na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, svoj posljednji govor o stanju nacije. Kako s Capitol Hilla javlja Paula Wolfson, predsjednik je pozvao američku javnost da podrži vladinu politiku u Iraku a članove Kongresa da po brzom postupku usvoje mjere koje će potaknuti usporeno američko gospodarstvo.

Sedmi i posljednji put, predsjednik George Bush stupio je na govornicu Zastupničkog doma Kongresa, da održi tradicionalni govor o stanju nacije. Dočekali su ga članovi Kongresa, rukujući se s njim – televizijske snimke su istovremeno slane na sve strane svijeta.

Pozornost nacije sinoć nije bila na izbornoj kampanji za nasljednika predsjednika Busha, već na njemu samom. Predsjednik nije govorio o prošlosti, već o pitanjima koja će odrediti njegovu političku ostavštinu.

Među njima je na prvom mjestu Irak, odnosno prošlogodišnja odluka da se u tu zemlju pošalju dodatna američka pojačanja, od oko 30 tisuća vojnika. "Neki poriču da je ovo bila dobra odluka, međutim, među teroristima protiv kojih se borimo nema takvih sumnji. Al-Qaida u Iraku je u bijegu, i ona će biti poražena" - rekao je predsjednik Bush.

Dobra polovina predsjednikova govora odnosila se na vanjsku politiku, s naglaskom na Srednji istok. Predsjednik je govorio o svojim nadama da će prije kraja njegova mandata biti postignut izraelsko-palestinski mirovni sporazum.

Vladi Irana predsjednik je uputio sljedeće upozorenje: "Budite otvoreni u vezi vaših ambicija na području nuklearne energije, te o vašim prošlim aktivnostima na tom planu. Prestanite s ugnjetavanjem vlastita naroda. Prestanite pomagati teroriste u inozemstvu. Ali od svega, trebate biti svjesni sljedećeg. Suprostavit ćemo se svakom tko napada naše vojnike. Pomoći ćemo našim saveznicima. Branit ćemo naše interese u Perzijskom zaljevu."

Predsjednik je također govorio o svojoj odlučnosti da održi pozitivne gospodarske trendove. Izjavio je da je svjestan da mnoge Amerikance brine da bi usporavanje ekonomije moglo dovesti do recesije. Predsjednik je u svom govoru o stanju nacije nastojao umiriti takve strahove: "Dugoročno gledano, Amerikanci mogu imati vrlo visoko samopouzdanje kada je u pitanju naš gospodarski rast. Kratkoročno gledano, vidljivo je da se rast usporava."

Predsjednik je pozvao Kongres da uskoro usvoji paket mjera za poticaj ekonomije, koji je plod sporazuma Bijele kuće i demokratskih i republikanskih čelnika u Kongresu.

Gospodin Bush također je zatražio da Kongres produži važenje vladina programa kojim se u tajnosti, bez sudskog naloga, prate elektronske i telefonske komunikacije između osoba koje su osumnjičene za terorizam – a koje se nalaze u inozemstvu – i američkih građana.

Nakon predsjednikova govora, odgovor oporbe podnijela je pred televizijskim kamerama Kathleen Sebelius, guvernerka Kansasa koja je iz Demokratske stranke. "Večerašnjim govorom o stanju nacije počela je posljednja godina mandata predsjednika Busha. Na horizontu se vide novi politički čelnici, dok u zemlji vlada prilična nesigurnost. Situacija pred kojom se nalazimo, kod kuće i u inozemstvu, posljedica je konkretnih odluka te problema koji nisu bili riješeni" - izjavila je Kathleen Sebelius.

Guvernerka Kansasa je istakla da američki narod može riješiti ove probleme, ako bude ujedinjen. 'Amerikance nije strah teških odluka, ali nemaju strpljenja kada je u pitanju politika koja ih namjerno dijeli' – rekla je u odgovoru na predsjednikov govor o stanju nacije Kathleen Sebelius, guvernerka Kansasa iz Demokratske stranke.

XS
SM
MD
LG