Linkovi

Američke javne financije prisiljene 'uvesti' novu vrijednosnu jedinicu - kvadrilijun


Vrijeme je za pogled na život u Americi iz drugog kuta, serijal 'Samo u Americi'.

Da bi opisali veliki broj nečeg, znamo se poslužiti izrazom 'mali milijun'. Primjerice, 'mali milijun komaraca'. Broj 'mali milijun' ne postoji, međutim nedavno smo saznali da i u svakodnevnom životu postoji nešto što se zove 'kvadrilijun'.

Taj se broj pojavio kad je američka vlada objavila ukupan iznos svih novčanih potraživanja žrtava uragana Katrine, koji je 2005. opustošio obalu Meksičkog zaljeva. Štetu od uragana iskazuje broj koji ima šesnaest znamenki, ne računajući one iza decimale, i iznosi – tri kvadrilijuna, četrnaest bilijuna, sto sedamdeset milijardi, tri stotine osamdeset devet milijuna, sto sedamdeset šest tisuća i četiri stotine deset dolara.

Čak i savezna vlada - čiji je godišnji budžeti nekoliko bilijuna - nikad do sada nije imala posla s kvadrilijunima. Među potražiteljima dijela tog iznosa je i grad New Orleans u Louisiani, koji od Washingtona potražuje 'svega' sedamdeset i sedam milijardi dolara, što je samo sitniš u usporedbi s kvadrilijunima.

Sve inače podsjeća na izjavu bivšeg američkog senatora Everett Dirksena, koji je - zabrinut da bi potrošnja savezne vlade mogla izmaći kontroli - 1969. godine rekao: 'Milijarda tu, milijarda tamo, i prije ili kasnije to preraste u prave novce'.

Savezna vlada, koja je duboko u proračunskom manjku, naravno, nema tri kvadrilijuna dolara, već je za žrtve Katrine izdvojila dvadeset pet tisuća puta manju svotu. Ako napišete taj veliki broj i zagledate se u njega teško ćete moći pojmiti broj s šesnaest znamenki koji se proteže preko cijelog papira. No on je zapanjujući pokazatelj koliko je razoran bio uragan Katrina i koliko su neadekvatni bili nasipi i brane u New Orleansu.

XS
SM
MD
LG