Linkovi

Američki liječnici daju pacijentima placebo češće nego što im to kažu


Može li već samo uvjerenje da se uzimaju lijekovi poboljšati nečije zdravstveno stanje? Jedna nova studija pokazuje da su američki liječnici davali placebo pripravke mnogo češće nego što je to pacijentima bilo rečeno. Placebo izgleda poput lijeka, ali ne sadrži nikakav lijek, niti ima ikakvo dokazano korisno djelovanje na bolest. Studija je ustanovila da su mnogi liječnici uvjereni u – nazovimo ju tako - vezu između tijela i uma. Drugim riječima: vaše će tijelo reagirati na način na koji vi sami mislite, osjećate i djelujete.

Ponekad i samo očekivanje poboljšanja može pomoći u smanjenju boli ili poboljšanju zdravstvenog stanja. Ta naširoko prihvaćena teorija zove se placebo efekt. On pacijentu sugerira iscjeliteljske osobine lijeka kojih nema. Najčešće korišteni placebo pripravci sadrže vitamine ili posve male doze lijeka. Placebo se često koristi u medicinskim istraživanjima da se prema njima usporede učinci stvarnih lijekova. Često i pacijenti koji primaju placebo u kliničkim studijama iskuse – ili im se barem čini – izvjesno poboljšanje svoje bolesti … što se objašnjava time da misle da uzimaju pravi lijek.

No, koliko često pacijenti koji nisu uključeni u kliničke studije prime placebo od svojih liječnika? Kako je objavljeno u časopisu Journal of General Internal Medicine, znanstvenici Sveučilišta Chicaga proveli su anketu među više od 400 liječnika upitavši ih jesu li ikada dali placebo nekom svom pacijentu. Gotovo polovica ispitanika odgovorila je potvrdno navevši za to nekoliko razloga. Neki kažu da koriste placebo kako bi smirili pacijenta ili udovoljili njegovom zahtjevu za lijekom koji liječnik smatra nepotrebnim. Drugi kažu da daju pacijentu placebo nakon što sve druge opcije liječenja zakažu.

Devedeset-šest posto ispitanih liječnika izrazilo je uvjerenje da placebo može imati korisne učinke. No, 12 posto smatra da bi trebalo zabraniti uporabu placeba u tradicionalnoj medicinskoj skrbi; mnogi kažu da se osjećaju kao da lažu pacijentu ako mu daju placebo.

Općenito prihvaćeno etičko uvjerenje je da pacijenti imaju pravo znati i razumjeti kakvo liječenje primaju. Među liječnicima koji koriste placebo, svaki peti je priznao da laže pacijentima i kaže im da dobivaju lijek. Mnogo češće, liječnici koriste maštovitija objašnjenja terapije koju daju: trećina onih koji koriste placebo pacijentima ih opiše kao nešto što bi moglo koristiti, a neće naškoditi. Četiri posto liječnika kaže da svojim pacijentima točno objasne da primaju placebo.

Stav Američke medicinske udruge je da liječnik može koristiti placebo samo ako se pacijentu točno kaže što je to i ako se on složi da ga uzima.

XS
SM
MD
LG