Linkovi

Sve se glasnije spominje Michael Bloomberg kao neovisni predsjednički kandidat


Dok demokratski i republikanski kandidati ubrzano obilaze zemlju kako bi pridobili što veći broj glasača za primarne, odnosno stranačke, izbore, politički promatrači također pažljivo prate poteze newyorškog gradonačelnika Michaela Bloomberga. Naša dopisnica iz New Yorka javlja o sve glasnijim spekulacijama da bi ovaj gradonačelnik milijarder mogao sam financirati svoju kampanju za ulazak u Bijelu kuće bez podrške jedne od stranaka.

Posljednje vijesti da gradonačelnik Bloomberg provodi glasačku analizu u svih 50 američkih saveznih država intenzivirale su glasine o njegovim namjerama. Bloomberg kaže da se neće uključiti u utrku, međutim, riječi bira pažljivo i nikad u potpunosti ne odbacuje tu mogućnost. Njegovi komentari o nedavnom susretu sa stručnjakom za glasovanje Clayom Mulfordom, koji je vodio kampanje neovisnog kandidata Rossa Perota 1992. i 1996. godine, samo su povisile temperaturu. "Razgovarali smo o političkoj sceni u zemlji. Njegova su stajališta stajališta jednog stanovnika Teksasa koji je angažiran u politici, i zapravo je bilo fascinantno slušati njegove poglede na svijet".

Kandidati treće stranke u Sjedinjenim Državama sučeljeni su s mukotrpnom utrkom jer dvije glavne stranke uvijek dominiraju političkim obzorjem. Ipak, neki promatrači vjeruju da bi Bloombergovo ogromno bogatstvo i vrhunsko osoblje moglo nadići te prepreke. Andrew McRea osnivač je web sajta 'Unite for Mike', posvećenog predsjedničkim izgledima Mikea Bloomberga. "On je dokazani menadžer. Ima odlično iskustvo i u vladinoj upravi i u privatnom sektoru. Uistinu je sposoban preći preko stranačkih granica i usredotočiti se na rezultate. Vjerujem da će na kraju njegova politika pokazati kako je zaineresiraniji za poboljšavanje škola negoli za postizanje bodova za svoju stranku".

Bloomberg je cijeli svoj život bio demokrat koji je promijenio stranku da bi se mogao natjecati za gradonačelnika kao republikanac 2001. godine. Prošle godine, ponovno je promijenio svoju glasačku registraciju – ovaj put kao neovisni glasač. Mnogi vjeruju da je zemlja zrela za kandidata treće stranke, uključujući i Franka McKaya čelnik Neovisne stranke u saveznoj državi New York. "Ova je godina kao nijedna druga. Ovo je prvi put nakon 1952. da nijedna stranka nema kao kandidata aktualnog predsjednika ili dopredsjednika. Stoga utrka je širom otvorena. Gradonačelnik Bloomberg ima iskustvo, ima kredibilitet, ima financijska sredstva da to učini i uspješno se uključi u predsjedničku utrku, ukoliko to odluči".

Gospodin McKay kaže da ako gradonačelnik prihvati nominaciju Neovisne stranke, bio 'svoj čovjek', ne bi pripadao stranci ili bilo kojim posebnim interesnim skupinama. Nominacija Neovisne stranke bi jamčila Bloombergu da će se pojaviti na glasačkim listićima u svih 50 saveznih država.

Douglas Muzzio profesor je javne uprave nenewyorškom Koledžu Baruch. On porati Mikea Bloomberga od početka njegove političke karijere. Po njemu, gradonačelnik je u biti probiznis demorkat. "Ako pogledate ovo s aspekta testa lakmus papirom, Mike Bloomber je obojen kao demokrat po svim pitanjima kao što su istraživanje matičnih stanica, prava na pobačaj, prava homoseksualaca, imigracija… Po tim je pitanjima on društveno liberalan i u velikoj mjeri poput drugih demokratskih kandidata. Ono što on ima povrh to jest poslovna orijentacija u odnosu na vladu, to oslanjanje na konkurentnost, pružanje usluga i svoju nestranačku pripadnost".

U javnim govorima i neformalnim komentarima, gradonačelnik se sve više usredotočava na pat poziciju u Washingtonu i pitanja za koja tvrdi da ih sadašnji kandidati ne raspravljaju. "Kako da nahranite one koji još uvijek umiru od gladi? Kako da se borite protiv terorizma i zaustavite ratove? Sve te izjave 'bit ću oštriji od drugih' nisu odgovor na to što treba učiniti. Kako voditi uvjerljivu politiku koja se širi i istovremeno štiti? Moramo učiniti nešto s našim granicama. Ne govorim o jednom od kandidat. Nemojte reći 'OK, Bloomberg kritizira kandidata A, B ili C s bilo koje strane'. Riječ je o svima njima".

Međutim Bloomberg je vrlo vješto izbjegao diskusije o nekim drugim kontroverznim pitanjima kao što je rat u Iraku. Douglas Muzzio kaže da će se to morati izmjenti, ako Bloomberg namjerava ući u ozbiljnu utrku za Bijelu kuću."Njegove izjave o Iraku i terorizmu su vrlo uopćene. Ako govorimo o tome što ne govori o važnim pitanjima, Mike Bloomberg sasvim sigurno nije govorio o najvažnijim pitanjima. Međutim, zašto bi čovjek očekivao od gradonačelnika New Yorka da o njima govori? Očekivat ćete to od predsjedničkog kandidata, ali ne i nužno od gradonačelnika".

U predsjedničkoj utrci 1992. godine, Ross Perot je osvojio 19 posto glasova kao neovisni kandidat. Profesor Muzzio kaže da Bloomberg može ove rezultate vjerojatno nadmašiti i ući u povijest s najvećim brojem osvojenih glasova nekog neovisnog kandidata. Međutim dodaje da složeni način na koji se biraju elektorski glasovi čine gotovo nemogućim pobjedu kandidata treće stranke.

Mnogi politički analitičari kažu da će Bloombergova odluka biti određena time koji kandidati budu u prednosti nakon što Amerikanci iziđu na primarne izbore u dvadesetak saveznih država 5. veljače. Kažu da ako kandidati koji su protiv biznisa i imigracije preuzmu vodstvo, veća je vjerojatnost da će Mike Bloomberg pokušati ući u povijest.

XS
SM
MD
LG