Linkovi

Borba protiv terorizma i mirovni napori na Srednjem istoku na vrhu dnevnog reda u Davosu


Na otvorenju ovogodišnjeg Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu u Švicarskoj, američki, britanski i afganistanski dužnosnici pozvali su na jačanje međunarodnih napora u borbi protiv terorizma, kao i mirovnih napora na Srednjem istoku.

Govoreći pred više od dvije tisuće sudionika ovog skupa, afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je da svijet mora učiniti mnogo više kako bi se suprotstavio terorizmu. Teroristi su posljednjih mjeseci u svojim akcijama postali agresivniji, na što upućuje i ubojstvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto, rekao je Karzai, dodavši da terorizam u Pakistanu i Afganistanu nema legitimnu ideologiju:

"Terorizam protiv kojeg se borimo je hibrid, svojevrsni Frankenštajn koji je proizvod kratkovidne politike koja nastoji postići neoprezno izabrane pogrešne ciljeve."

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je izjavila da je protu-teroristička kampanja Sjedinjenih Država i NATO saveza u Afganistanu teža no što se to isprva očekivalo. Čelnica američke diplomacije pozvala je na jačanje međunarodne odlučnosti u borbi protiv terorizma:

"Javnosti u našim zemljama treba se otvoreno reći da smo u Afganistanu angažirani u pravom ratu, u kojem će biti žrtava, da ta misija nije samo mirovna misija, te da je na kocki vrlo mnogo – i za narod Afganistana, i za zapadno savezništvo, a i za međunarodnu sigurnost."

Bivši britanski premijer Tony Blair, koji je sada međunarodni mirovni izaslanik za Srednji istok rekao je na otvaranju Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu da je rješenje izraelsko-palestinskog spora imperativ cijele međunarodne zajednice. Mir u tom dijelu svijeta predstavljat će i značajan poticaj demokraciji i modernizaciji cijelog arapskog svijeta – rekao je Tony Blair:

"Po mom mišljenju, najvažnije je da se ohrabre ljudi umjerenih i modernih stajališta te da se neutraliziraju ekstremi. To će biti moguće ako postignemo mir između Izraela i Palestinaca, koji će biti temeljen na pravdi i demokraciji."

U obraćanju sudionicima ovog skupa, bivši američki državni tajnik Henry Kissinger izjavio je da se Iranu ne smije dopustiti da se domogne nuklearnog oružja. Ako se to dogodi, rekao je Kissinger, pojačat će se utrka u naoružavanju što bi moglo dovesti do nuklearne katastrofe.

XS
SM
MD
LG