Linkovi

Renovirani Muzej američkih financija preseljen na Wall Street


Financijsko poslovanje, investicije, te bankovna i novčana pitanja često izgledaju zbunjujuće i komplicirano. No, Muzej američkih financija, koji je ponovno otvorio svoja vrata u srcu financijske četvrti Manhattana, javnosti želi pokazati da se Wall Street i međunarodni financijski svijet može bolje razumjeti, čak i na zabavan način, kad im se predstave prave informacije.

Nakon renovacije u iznosu od devet milijuna dolara te relokacije na Wall Street, Muzej američkih financija dobio je novi dom. Ovaj muzej, inače partner Instituta Smithsonian, sada se nalazi u povijesnoj zgradi nekadašnjeg sjedišta Banke New York, samo jedan blok od njujorške burze. Sama lokacija u zgradi najstarije američke banke, koju je 1784. godine utemeljio tadašnji ministar financija Alexander Hamilton, već je dio financijske povijesti. No, preuređeni muzej želi biti više od povijesne zgrade. Cilj mu je postati centar koji će na zabavan i interaktivan način prikazati svoje eksponate i obrazovati javnost koja će tako moći istražiti svijet financija.

Direktor muzeja Lee Kjelleren se nada da će ova institucija omogućiti posjetiteljima bolji uvid i u njihove osobne financije: "Namjera nam je da pomognemo posjetiteljima da donesu uspješnije financijske odluke. To je praktična strana njihove posjete ovom muzeju. Predstavljanjem opsega, važnosti i bogatstva naše novčane povijesti zapravo razvijamo nešto od čega će javnost imati koristi."

Kjelleren kaže da muzej služi kao tumač aktualnih financijskih pitanja, ali i kao skrbnik kolektivnog financijskog pamćenja Sjedinjenih Država. To postiže izlaganjem brojnih eksponata: filmske trake na kojoj je zabilježen slom američke burze 1929. godine, zatim mjenicu državne blagajne iz 1792. godine s potpisom ondašnjeg predsjednika Georgea Washingtona, te skoro 30 kilograma tešku zlatnu polugu traženu za kalifornijske Zlatne groznice i pronađenu u jednom brodolomu 1857. godine.

Osim predmeta i originalnih dokumenata, muzej ima i video-instalacije te zvučne snimke o različitim aspektima financijskog poslovanja, poput mjenica, dionica i trgovačke robe. U jednom videu bivši izvršni direktor njujorške burze John Thain govori o tom gradu i važnosti ove 217 godina stare financijske znamenitosti:

"New York City je oduvijek bio srce američkog financijskog sustava. Tu je locirana Burza od svog samog početka, i on je još uvijek glavni grad ne samo američkog, već i svjetskog financijskog tržišta."

Zbog oštrijih mjera sigurnosti nakon napada na obližnji Svjetski trgovinski centar 11. rujna 2001. godine, posjete njujorškoj Burzi ukinute su. Stoga direktor muzeja Kjelleren kaže da želi da Muzej američkih financija postane de facto informativni centar za posjetitelje u kojem će turisti koji bi željeli posjetiti Burzu odsada moći nešto više o njoj naučiti u muzeju.

Kustos i povjesničar financija Richard Sylla kaže da svatko može nešto naučiti u ovom muzeju, čak i maheri s Wall Streeta: "Mislim da će svi mnogo naučiti u ovom - prvom u svijetu - muzeju financijske povijesti: i Wall Street, i američki, i strani posjetitelji."

Uz daljnji pad američkog dolara prema euru, neotplaćene stambene kredite i financijsku krizu, te cijene nafte koje dostižu gornju granicu od 100 dolara po barelu, možda bi svi mi mogli profitirati od boljeg razumijevanja novca i načina na koji on pokreće svijet.

XS
SM
MD
LG