Linkovi

Rast vrijednosti dionica na burzama u Australiji i Aziji


Vrijednosti dionica na burzama u Aziji – gdje se već počelo trgovati prije nekoliko sati – bilježe znatan rast, što se smatra reakcijom na jučerašnje smanjenje kamatne stope od strane američke Središnje banke.

Indeksi vrijednosti dionica na burzama u Australiji, Japanu, Hong Kongu i Južnoj Koreji jutros su porasli za tri do sedam posto.

Međunarodni monetarni fond pozdravio je smanjenje kamatne stope u Sjedinjenim Državama, kao nešto što će pomoći u smirivanju situacije na svjetskim burzama. No, priopćeno je u središtu IMF-a, usporavanje globalne ekonomije je, kako se čini, ipak neizbježno.

Američka je središnja banka jučer smanjila kamatnu stopu za tri četvrtine postotka – što je bilo najveće smanjenje ove vrste od 1990. godine, kada je počela ovakva praksa. Odmah nakon objave ove vijesti, burze u Americi i Europi pozitivno su reagirale, te je vrijednost dionica zabilježila izvjestan rast.

U priopćenju Središnje banke kaže se da se ova mjera poduzima u svjetlu sve "slabijih" ekonomskih prognoza i postroženih zajmovnih uvjeta koji sputavaju biznise. U posljednja dva dana burze dionica širom svijeta bilježe ubrzani pad vrijednosti, kako ulagači strahuju da bi usporeno američko gospodarstvo moglo izazvati potrese u mnogim zemljama koje trguju sa Sjedinjenim Državama. Manje kamatne stope olakšavaju kompanijama i potrošačima posuđivanje novca i druge ekonomski korisne aktivnosti.

Međutim, ekonomist David Weiss iz kreditne agencije Standard and Poor's primjećuje da mogu proći mjeseci prije negoli se osjeti učinak manjih kamatnih stopa. "Jedan od problema s ekonomijom jest u tome da što god Središnja banka učinila danas, to ima učinak na gospodarstvo za otprilike devet mjeseci. Iskreno govoreći, recesija će do tada biti gotova. Smanjivanje kamatnih stopa pomoći će oporavku, a ne sprječavanju recesije u ovoj situaciji".

U međuvremenu u Washingtonu se nastavljaju nastojanja da se sastavi paket stimulacija. Ministar financija Henry Paulson traži od Kongresa da surađuje s administracijom kako bi se uobličio stimulacijski paket koji će potaknuti potrošnju i poslovna ulaganja u Sjedinjenim Državama. Ova kombinacija agresivnog smanjivanja kamatne stope i pozivima na stimulacijski paket naširoko se promatra kao znak da se Washington priprema za teška ekonomska vremena u budućnosti.

Međutim, smanjivanje kamatnih stopa nije spriječilo da američke burze dožive nagli pad vrijednosti odmah po otvaranju u utorak, ali do podneva situacija se relativno stabilizirala, a Industrijski indeks Dow Jones bio je na gubitku nešto malo više od 100 bodova. Danas je zabilježen i pad cijena nafte i zlata na svjetskim tržištima.

XS
SM
MD
LG