Linkovi

Tko je ubio Benazir Bhutto? Stručnjaci odgovaraju na 'teorije zavjere'


Ubojstvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto potaknulo je razne teorije zavjere. Moguće odgovore na pitanje tko je ubio Benazir Bhutto pripremio je Gary Thomas.

Husain Haqqani, profesor na Sveučilištu Bostona i bivši pomoćnik Benazir Bhutto, izjavio je da pakistanska vlada nije osigurala adekvatnu zaštitu za bivšu premijerku tijekom izborne kampanje - čak i nakon napada u listopadu na njen konvoj kada je u Karachiju ubijeno gotovo 150 ljudi. "Vjerujem da je vlada kriva barem za prikrivanje istine, ako ne i za sudjelovanje u atentatu. Vlasti svakako nisu osigurale odgovarajuću zaštitu. Vjerujem da su to tvrdnje od kojih vlada svakako ne može pobjeći, ma kako da prezentirala ono što se dogodilo" - kaže Husain Haqqani.

Međutim, predsjednik Pervez Musharraf kategorički odbija bilo kakvu odgovornost za ubojstvo Benazir Bhutto. "Odrastao sam u obrazovanoj i civiliziranoj obitelji u kojoj se vjerovalo u vrijednosti, temeljne principe, u karakter…Moja obitelj nije obitelj koja vjeruje u ubojstva ljudi, atentate, zavjere…" - izjavio je pakistanski predsjednik.

Pakistanski čelnik tvrdi da je Benazir Bhutto dijelom sama odgovorna za svoju smrt jer je izvirila iz oklopljenog automobila. Vladina teorija je da su Bhutto ubili islamski teroristi, konkretno, Beitullah Masud, vođa džihadista iz pakistanskih plemenskih područja kojeg se povezuje s al-Qaidom. Službeni Islamabad štoviše tvrdi da je presreo telefonski razgovor u kojem Masud čestita svojim sljedbenicima na uspješnom napadu.

Analitičari primjećuju da su islamski radikali ubojstvom Bhutto postigli dva cilja. Uklonili su liberalnu, prozapadno orijentiranu, sekularnu ženu, a istodobno su pojačali pritisak na predsjednika Musharrafa.

Christine Fair, iz Zaklade Rand, ocjenjuje besmislicama teorije zavjere u kojima se tvrdi da iza ubojstva Bhutto stoji Pervez Musharraf, ali dodaje da je odavno poznato da glavna pakistanska obavještajna služba odavno ima veze s talibanima.

Predsjednik Musharraf zatražio je pomoć britanskog Scotland Yarda u istrazi koja je otežana time što su s mjesta napada odavno uklonjeni forenzički dokazi. Pakistanska vlada navodi da je Bhutto preminula uslijed udara glavom o krov automobila nakon eksplozije no takvu verziju događaja osporavaju očevici.

Husain Haqqani, čija supruga se natječe za mjesto u parlamentu iz stranke Benazir Bhutto, kaže da je navedenim objašnjenjem vlada sama sebi nanijela štetu: "General Musarraf kaže da iza uklanjanja forenzičkih dokaza s mjesta napada stoji isključivo nekompetentnost. Na taj način on ojačava argumente za smjenu vlade jer ako je ona nekompetentna zašto bi onda trebala ostati na vlasti.

David Markey iz Vijeća za vanjske odnose kaže da bez obzira na dvojbene optužbe na račun vlade u slučaju ubojstva Benazir Bhutto, taj događaj svakako ima velike političke posljedice: "Ne vjerujem da vlada nudi realistično objašnjenje onoga što se dogodilo No, na žalost, s obzirom na aktualne političke uvjete u Pakistanu, široko uvriježeno mišljenje da je netko unutar vlade bio uključen u atentat imat će velike političke posljedice."

Parlamentarni izbori koji su se trebali održati 8. siječnja odgođeni su do 18. veljače.

XS
SM
MD
LG