Linkovi

NASA ubilježila značajan napredak tijekom 2007.


G. 2007. za Američku nacionalnu agenciju za istraživanja svemira označila je značajan napredak: lansirano je nekoliko misija, prošireno je znanje o procesima na našem planetu i kozmičkim zbivanjima, te nastavljena izgradnja Međunarodne svemirske postaje.

U kolovozu prošle godine, NASA-ina raketa Delta-2 je ponijela u svemir robotsku sondu Phoenix, koja treba sletjeti na Mars u svibnju. Ako sve bude išlo po planu, Phoenix treba početi u roku od nekoliko dana po slijetanju slati natrag podatke o Marsovoj sjevernoj polarnoj regiji. Ova će robotska sonda bilježiti atmosferske podatke, snimati okoliš, te iskopavati ispod površine tragajući za dokazima o mikrobiološkom životu na tom području.

U svibnju prošle godine, NASA-in svemirski opservatorij za rendgenske zrake Chandra okrenuo je svoje teleskope prema jednoj novootkrivenoj umirućoj zvijezdi. Smještena u galaksiji udaljenoj od Zemlje 240 milijuna svjetlosnih godina, ovo je nebesko tijelo stvorilo najsjajniju ikada viđenu eksploziju supernove.

Na Zemlji, NASA-ini inženjeri su okončali pokuse i testiranja napredne letjelice koja – uz niski stupanj zvučnog i ispušnog zagađenja – pruža odlične letne performanse i možda će postati vozilo zračnog prijevoza budućnosti.

Misije svemirskih raketoplana u lipnju, kolovozu i listopadu, označile su velik dio aktivnosti NASA-e u prošloj godini. Te tri misije nastavka izgradnje Međunarodne svemirske postaje značajno su povećale njezine radne kapacitete i sposobnosti. Opskrba postaje električnom energijom više je nego udvostručena, a postavljeni su i svi pripremni dijelovi za pričvršćenje dugo očekivanog europskog svemirskog laboratorija Columbus.

Dva puta odgođena misija raketoplana Atlantis u prosincu sada je na čekanju. Inženjeri NASA-e još uvijek pokušavaju popraviti neispravni sustav senzora za gorivo u raketoplanu u nadi da će slijedeću misiju lansirati što ranije ove godine. Atlantis će dopremiti na postaju laboratorij Columbus.

XS
SM
MD
LG