Linkovi

U Kini, zemlji s oko pola milijuna dolarskih milijunaša, jahte postaju sve popularnije


Za brodograditelje i tržište za prodaju jahti budućnosti je Kina, gdje luksuzne jahte i motorni čamci postaju simboli superbogatstva. Grade se nove marine, a pred predstojeću Olimpijadu u Pekingu vlada promiče jedrenje. Iz Hong Konga izvješće nam je poslala Claudia Blume.

Hong Kong-ška međunarodna izložba jahti održava se u jednoj od mnogih gradskih marina. Zaljubljenici u brodove bosih se nogu pažljivo penju na prekrasne i vrlo skupe luksuzne jahte koje izlažu vodeći svjetski brodograditelji. Neki od potencijalnih kupaca došli su iz unutrašnjosti Kine, poput ovog čovjeka iz Shenzena, koji se obogatio u kemijskoj industriji.

Ovaj posjetitelj kaže da je prošle godine kupio jedrilicu, a ove godine će kupiti motornu jahtu. Kinesko tržište rekreativnih plovila još je u zametku. Registrirano je svega 400 privatnih brodova, pretežito motornjaci. Međutim Adrien Magnan iz tvrtke Marine Dragon Consulting iz Šangaja, specijalizirane za kinesku industriju jahti, kaže da količina novca, koja se troši na luksuzne brodove, svake godine skače za desetine milijuna dolara:

"Ako gledate na povećanje ono je svake godine oko 100 posto. 2005-te godine u Kinu je uvezeno jahti za 30 milijuna dolara, 2006-te oko 50, a sada je prešao 100 milijuna dolara. Ako se taj trend nastavi, Kina će za nekoliko godina prestići europske zemlje kao što su Italija i Francuska… Ne bi me začudilo ako Kina za pet godina postane jedno od pet najboljih svjetskih tržišta."

Kina danas ima oko 500 tisuća dolarskih milijunaša. Prodaja luksuzne robe raste eksponencijalno. Mike Simpson iz tvrtke Simpson Marine, počeo je prodavati brodove u Kini prije tri godine. On kaže da njegove bogate kineske mušterije žele zapadnjački stil života: "Čim dođu do novca, svi počnu čitati magazine o životu bogatih. Sad kad su postali uspješni zanima ih kako to mogu najbolje pokazati. Kupuju se automobili kao što je Bentley, europskim im arhitekti uređuju kuće, često u francuskom renesansnom stilu, nosi se europska moda, i naravno - jahte su dio toga svega."

Simpson također kaže da kineska vlada promiče jedrenje zbog Olimpijade, koja se sljedeće godine održava u Pekingu. Adrien Magan kaže da Kina, unatoč svoje dugačke obale i mnogih jezera, ima manje od 10 marina, s manje od tisuću vezova. Međutim, on tvrdi da lokalne vlasti počinju uviđati pozitivni ekonomski učinak izgradnje marina: "Oni definitivno pokušavaju otvoriti svoju obalu ostatku svijeta. To je dobro za lokalnu privredu, marina nije samo mjesto gdje se parkiraju jahte, već ona ostvaruje prihod, obogaćuje turističku ponudu, te otvara radna mjesta."

I Magan i Simpson kažu da su nedostatak infrastrukture, stručnjaka i radionica za remont neki od problema koji ometaju razvoj yahtinga u Kini, no da je najveća smetnja nepostojanje jedinstvene regulative. Status plovila za razonodu još nije zakonski razjašnjen, a i ne postoji nacionalni sustav licenciranja mornara. A, za otploviti iz jedne pokrajine u drugu, moraju se nabaviti dozvole iz obje lokacije.

XS
SM
MD
LG